Arts escèniques

El Sismògraf creix

El festival estratègic del moviment escampa les actuacions durant tots els caps de setmana d’abril per evitar aglomeracions i expandir la seva influència

Joan Català recupera ‘Pelat’, presenta ‘5.100 m/s’ o proposa una instal·lació a La Carbonera

Amb el mateix pressupost de cada edició (300.000 euros aproximadament) el Sismògraf s’allargarà tots els caps de setmana d’abril. És l’alternativa que ha trobat el festival de dansa olotí per evitar aglomeracions i escampar la seva àrea d’influència, amb el suport de municipis veïns i també de companyies que han anat a residir a la Garrotxa. Amb l’eix vertebrador de les coreografies de l’objecte, el Sismògraf serà el punt de partida d’un projecte d’Europa Creativa (que vincula festivals de Londres, Berlín o Amsterdam amb Olot) que ha d’impulsar les gires d’artistes per tot el continent.

Noms propis com Lorena Nogal (L’elogi de la fissura), Quim Giron, Humanhood, Baró d’Evel o Xavier Bobés es donen cita sota aquest cartell en què hi haurà només dues peces internacionals: la dansa en el patrimoni de Promenade d’artiste (Street Pantone) i un treball contemplatiu, impulsat des de Dinamarca per la Recoil Performance Group (As I collapse) amb unes algues fluorescents que haurà calgut cuidar durant una setmana a casa, El paisatge i la natura són elements indissociables del Sismògraf (del 8 al 30 d’abril). En aquest sentit, el festival manté el compromís de caminar cap a la sostenibilitat (que també està implicant les companyies que estan programades).

Hi haurà algunes actuacions (d’aforaments molt reduïts) que faran més d’una representació, però l’expansió comarcal no està pensada com una fórmula per fer més actuacions d’un mateix títol. El cartell es va programar quan les limitacions de la Covid imposaven el confinament municipal. Avui hi ha un confinament comarcal i no es descarta que es permeti tota la mobilitat pel Principat abans de començar el festival. Sigui com sigui, no hi ha previsió d’ampliar funcions. L’únic pla B en cas de pluja és que es traslladaria les accions del parc Nou a l’interior del teatre. I es fa a contracor, perquè cada site específic es fa a partir de la conversa amb l’artista, que decideix si el seu ball dialoga millor sota d’un arbre, en un pedregar o al centre de la gespa. A més del parc, els altres espais de més aforament són la pista d’atletisme (amb Cinc maneres de matar el temps de Thomas Noone), la plaça de braus i el Teatre Principal.

Si Quim Giron i Moon Ribas indaguen sobre la transformació del gel a Fenomen, Joan Català recupera Pelat, presenta 5.100 m/s en versió italiana i proposa a una instal·lació activa a La Carbonera. Humanhood havien previst un díptic aprofitant la lluna plena i la lluna nova, però el toc de queda obligarà a programar-ho a la tarda, lamenta la directora del festival, Tena Busquets. Mar Gómez i Vero Cendoya s’uneixen per a una peça amb flaire de dansa còmica, Aloha from Hawaiii, com Toti Toronell (El principi del moviment) o Anna Confetti (A la fresca).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE