Cultura

L'Ajuntament de Girona rep els fons de Josep Maria Masferrer i Lourdes Juliol i de Josep Planes Mundet

El primer fons està constituït principalment de fotografies i de material sobre esdeveniments esportius de la ciutat; mentre que el segon conté sobretot documentació textual de l’obra de Planes com a escriptor

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el cap del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions de l’Ajuntament de Girona, Joan Boadas, i el matrimoni format per Josep Maria Masferrer i Castellà i Lourdes Juliol i Albertí, han formalitzat avui l’acte de donació d’un doble fons documental a l’Arxiu Municipal de Girona. D’una banda, la donació del fons Josep Maria Masferrer-Lourdes Juliol, amb fotografies i documentació relacionada amb esdeveniments esportius a la ciutat i, d’altra banda, el fons Josep Planes Mundet, amb documentació textual de l’obra de Planes com a escriptor.

 “Des del consistori, agraïm la dosi intensa de generositat que les persones donants del fons teniu envers la ciutat per fer que aquest patrimoni es preservi i, alhora, per la confiança que ens heu fet de cara a la seva conservació i difusió”, ha explicat l’alcaldessa de Girona. Madrenas també ha destacat especialment el material rebut sobre l’esport femení “que ens permet tenir una mirada femenina de la pràctica esportiva i que és clau per entendre la societat actual i comprendre els avenços que s’han fet en aquest àmbit”.

 Pel que fa al fons Josep Maria Masferrer-Lourdes Juliol, aquest conté documentació aplegada pels atletes Josep Maria Masferrer i Castellà i Lourdes Juliol i Albertí. Es tracta predominantment de material fotogràfic, tot i que també recull documentació textual, cartells, programes i fullets sobre esdeveniments esportius de la ciutat, la majoria relacionats amb l’organització i la celebració de competicions atlètiques a Girona.

 Concretament, la documentació audiovisual està conformada per unes 1.700 fotografies en suport paper, fetes entre els anys 1920 i 2002, i per més de 7 cintes de vídeo. Entre els reportatges fotogràfics més rellevants hi ha la participació d’atletes de la secció d’atletisme del GEiEG en proves esportives a Catalunya, Espanya i França. També destaquen altres fotografies relacionades amb l’entitat esportiva, com les dels actes de celebració del seu 75è aniversari o les de la inauguració de l'estadi d'atletisme a Palau i el comiat de l’estadi de la Devesa.

 A més, el fons també conté 56 cartells i diversos programes i fullets impresos d’activitats esportives, la majoria corresponents als anys vuitanta i noranta, com els cartells de la Milla Urbana i de la Cursa del Carrer Nou; tot i que també n’hi ha d’abans de la Guerra Civil, com els fullets de Ia Vuelta a Gerona (1926) o els de les primeres proves del Club d’Atletes Units (1932).  Per acabar, cal destacar tres llibretes manuscrites que contenen les marques de diverses proves atlètiques entre 1926 i 1930 i dels rècords provincials juvenils de 1943 a 1968, a més de les actes de rècords atlètics de la Federación Española de Atletismo 1962-1974, entre les quals les de l’atleta gironina Anna Maria Molina de Haro.

 Per altra banda, Josep Maria Masferrer ha donat també avui el fons Josep Planes Mundet, que va ser recollit del seu domicili l’any 2001 per l’expresident del GEiEG, Salvador Martí i Teixidor, i per ell mateix. En aquest cas hi predomina la documentació textual relativa a l’obra de Planes com a escriptor, amb esborranys i manuscrits originals d’alguns dels seus articles i monografies, així com les ressenyes i comentaris que van generar. Destaca pel seu volum la documentació relacionada amb la publicació de l’obra “Fruir: Fruitar” de l’any 1978, que conté correspondència, pressupostos i també els cartells i faixes de presentació del llibre. També són d’interès algunes revistes que contenen escrits de Planes, entre les quals hi ha un exemplar del primer número de la revista Víctors (1936), i que contenen les signatures de tots els autors que hi van participar. Finalment, el fons inclou un petit volum de fotografies personals i familiars.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.