Llibres

Literatura

Un vampir visita el Darder de Banyoles

En aquest museu es pot veure la mostra itinerant sobre ‘Les històries naturals’, de Joan Perucho, organitzada amb motiu del centenari de l’escriptor

Perucho va ser el jutge de la ciutat a mitjan segle passat

A Banyoles no hi ha vampirs, que se sàpiga, però d’alguna manera –molt indirecta, certament– la ciutat de l’estany està relacionada amb aquests éssers fantàstics a través de Joan Perucho. Amb el poeta, narrador, gastrònom i crític d’art sí que hi està vinculada clarament, ja que l’autor barceloní va ser-ne jutge en la dècada dels 50 del segle passat. I com que Perucho (1920-2003) esmenta Banyoles al poemari El mèdium i a la novel·la Llibre de cavalleria i va fer d’un vampir el coprotagonista de la seva obra més coneguda, Les històries naturals (Edicions 62), vet aquí el lligam entre Banyoles i els inquietants xucladors de sang. Des de l’any passat es commemora l’Any Perucho, amb motiu del centenari del seu naixement, i l’Ajuntament de Banyoles s’hi ha afegit, entre altres iniciatives, portant al Museu Darder l’exposició itinerant que la Institució de les Lletres Catalanes ha muntat sobre Les històries naturals.

Vampirs a Banyoles! n’és el títol adaptat a aquesta estada temporal i és prou suggeridor perquè la curiositat per als de les dents afilades ens porti a conèixer l’obra més popular de Perucho. L’escenari, a més, és l’idoni, atès que a la novel·la s’esmenta un bolet en forma de fal·lus, referit a la reproducció d’un exemplar que l’escriptor havia vist al popular museu de la plaça dels Estudis quan treballava a Banyoles.

El muntatge s’ha obert aquest diumenge i es podrà visitar fins a mitjan juny. Amb plafons amb moltes il·lustracions d’estil pop, s’hi mostren els personatges d’aquella novel·la aglutinadora de gèneres (aventura, història, ciència...) i s’expliquen la primera guerra carlina (l’acció passa en aquella època, amb el cèlebre general Cabrera de víctima), el vampirisme, la literatura fantàstica, el romanticisme o la Guerra Civil espanyola del 1936, ja que a un territori especialment significatiu d’aquella guerra, el sud de Tarragona (en concret, Pratdip), és on el protagonista de la novel·la, el científic Antoni de Montpalau, ha d’acabar viatjant tot perseguint la versió malvada d’un senyor medieval, l’Onofre de Dip.

En el context de l’Any Perucho, a Banyoles també tenen previst estrenar per la festa major un capgròs en honor de l’escriptor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda