Patrimoni

Història i Patrimoni

L’últim viatge

El Tren Petit, que enllaçava Palamós amb Girona per Flaçà, va fer l’últim viatge fa 65 anys

L’Arxiu de Palamós edita un vídeo i farà una activitat per recordar-lo

La inauguració de la línia va tenir lloc el 23 de març del 1887 i començava a Palamós

El 29 de febrer del 1956 el Tren Petit, que va enllaçar Palamós i Girona passant per Flaçà, va fer el seu últim viatge. Va ser el punt final a 65 anys d’activitat. El 22 de desembre passat, El Punt Avui informava que l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) ha rescatat la idea d’una línia de tren lleuger –un tramvia que pugui circular per vies convencionals– per connectar els municipis de la Costa Brava Centre amb l’aeroport i Girona, amb dues antenes des de la línia d’Adif a Riudellots i Flaçà que enllaçarien municipis com ara Cassà, Llagostera i Sant Feliu, d’una banda, i la Bisbal i Palafrugell, de l’altra. L’anella pel litoral també hauria de tancar-se, finalment, per Platja d’Aro, Sant Antoni de Calonge i Palamós.

Amb motiu d’aquesta efemèride, el Servei d’Arxiu Municipal de Palamós ens permet recordar com era aquesta mitjà de transport. I ho fa amb un vídeo que recull en imatges el record d’aquest mitjà de transport, que va unir Palamós i altres municipis del Baix Empordà amb la ciutat de Girona. Aquest muntatge en vídeo també formarà part de l’activitat educativa. L’enigma del Tren Petit, que s’oferirà als centres educatius de Palamós aquesta primavera. La proposta està destinada a alumnes del cicle superior de primària i vol donar a conèixer la història del Tren Petit, mentre apropa els alumnes als documents històrics dels arxius.

Imatges des del passat

El vídeo porta Paisatges evocats: el Tren Petit de Palamós, 1887-1956 i està disponible al lloc web del Servei d’Arxiu i al canal de Youtube de l’Ajuntament de Palamós . El muntatge, de vuit minuts, és una pinzellada de la història d’un element que va formar part del paisatge de Palamós i del Baix Empordà. S’ha elaborat a partir d’imatges fotogràfiques del Servei d’Arxiu i de fragments de pel·lícules del fons Escoruela Vidal, i ha estat musicat expressament per Japan Records. I, amb el punt de partida de les imatges, l’activitat L’enigma del Tret Petit, destinada a alumnes del cicle superior de primària de tots els centres escolars del municipi, vol precisament donar a conèixer la seva història, mentre l’apropa als documents històrics dels arxius. Es tracta d’una adaptació per a Palamós del projecte elaborat l’any 2019 pels arxivers del Baix Empordà amb el títol L’enigma dels carrilets. El format d’aquesta activitat està inspirat en un escape room o joc d’escapada educatiu, consistent en la superació en grup, i dins d’un temps limitat, de cinc reptes o proves breus, articulades al voltant de la història del Tren Petit de Palamós. Aquestes proves només poden ser superades a partir de la consulta de documentació d’arxiu formada per documents textuals, mapes, fotografies, audiovisuals o la memòria oral, i també del treball col·laboratiu entre els integrants de cada equip.

La història va començar l’any 1884 amb la societat Tranvía del Bajo Ampurdán amb un capital social d’un milió de pessetes per començar les obres. La inauguració de la línia va tenir lloc el 23 de març del 1887 amb l’establiment d’un recorregut inicial que passava pels següents municipis: Palamós, Sant Joan de Palamós, Vall-llobrega, Mont-ras, Palafrugell, Llofriu, Torrent, Sant Climent, Vulpellac, la Bisbal, Corçà, la Pera-Púbol-Rupià, Flaçà i més tard la via es va allargar fins a Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona