Llibres

Ecoedició feta a casa

El segell Llibrelocal.cat és una aposta de futur i compta amb vuit editorials

Llibrelocal.cat és el nom d’un segell que, a partir d’ara, garantirà una qualitat i una ètica editora. Fa vuit anys que es va crear, però ara ha agafat embranzida de cara a un futur immediat, sobretot amb la conscienciació ecològica i empresarial cada cop més imprescindible i amb la suma de noves editorials que es comprometen a aplicar-lo.

De moment, tot i que confien en ser molts més, vuit editorials s’acullen als criteris que es promouen des del segell: Comanegra, La Topera, Llibres Parcir, Mosaics, Nanit Editorial, Pol·len Edicions, Piscina, Petit Oceà i Yekibud.

Totes tenen títols de la franja infantil i juvenil, i cinc es dediquen de manera exclusiva a aquest gènere. És en aquestes edicions d’àlbums il·lustrats on més sentit guanya el plantejament del segell. “És incongruent que un llibre infantil que alerta dels problemes mediambientals estigui fet a la Xina”, va comentar Alba Cayón, de Comanegra.

I quins són aquests criteris? Una aposta clara per la producció local, de quilòmetre zero, que aporta llocs de treball i impostos al país. També el control dels impactes mediambientals de la producció de llibres. I la comunicació d’aquesta qualitat.

Jordi Panyella, de Pol·len, va assegurar que “l’ecoedició calcula l’impacte mediambiental, busca com minimitzar-lo i ho comunica al consumidor”. Les bases fundacionals es poden consultar a www.llibrelocal.cat/ .

“El 4% de l’ocupació industrial a Catalunya són les arts gràfiques; aquesta xifra representa el 27% de tot l’Estat espanyol”, va detallar Cayón. És un sector que convé mantenir i recuperar, perquè el 28% dels llibres publicats a Catalunya han estat fabricats en països asiàtics. “La indústria editorial, a Catalunya, és un pulmó molt fort, per això ens podem plantejar menys marge de beneficis però un valor afegit molt alt.”

El pròxim Sant Jordi –ja veurem en quina situació sanitària estarem–, les vuit editorials el celebraran al pati de l’antiga fàbrica Lehmann (Consell de Cent, 159), de 10 a 20 h. Per aquest motiu, totes vuit editorials van aprofitar la roda de premsa d’ahir per presentar breument les seves principals novetats, que en molts casos inclouen temàtiques relacionades amb un món millor, com no podia ser d’una altra manera.

Uns llibres, primer de tot, amb qualitat creativa, però, a més, impresos amb uns mitjans i un paper ecològics. Un paper que fa olor de futur millor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda