Patrimoni

La Llotja de Mar, seu de la Cambra de Comerç de Barcelona, s’obre al públic

Cases Singulars ofereix visites guiades tots els dimecres i dissabtes, amb horari ampliat per Setmana Santa

La històrica Llotja de Mar de Barcelona, al Pla de Palau i seu de la Cambra de Comerç, s’obrirà al públic per apropar a la ciutadania el valor històric i artístic d’aquest edifici emblemàtic del patrimoni arquitectònic català.

L’empresa turística Cases Singulars oferirà visites guiades tots els dimecres i dissabtes –entre les 10 i les 12.30 hores del matí– amb horari ampliat per Setmana Santa (de dimecres 31 de març a diumenge 4 d’abril).

“La Llotja de Mar explica la història de la ciutat de Barcelona i també de Catalunya a través de 700 anys”, ha recordat la cofundadora de Cases Singulars, Isabel Vallès. La visita té una durada d’hora i quart, un preu de 12 euros (7,5 els nens de 7 a 12 anys) i es farà en grups de màxim 15 persones.

“Obrir la Llotja de Mar al públic era un dels objectius de l’actual comitè executiu de la Cambra. Fins ara només s’obria excepcionalment dos festius l’any”, ha recordat la directora de la Llotja de Mar, Mafalda Pigrau, que ha avançat que ja hi ha molt bona resposta del públic amb els dos primers dies d’obertura –demà dimecres 24 de març i dissabte 27– amb les entrades pràcticament exhaurides.

Construïda al segle XIV per iniciativa del Consolat de Mar i el Consell de Cent, la Llotja de Mar era l’espai de reunió dels comerciants de la ciutat i ràpidament es va convertir en el temple de l’empresariat de Barcelona. Actualment la seva arquitectura conserva elements del gòtic català, el neoclassicisme i el modernisme, fruit de les reformes que ha experimentat els darrers set segles.

De fet, la Llotja de Mar es compon de diversos edificis sobreposats: el saló gòtic del segle XIV, la nau col·lateral del XV, restes de la capella dels Montcada del XVII i l’embolcall neoclàssic de finals del XVIII. Destaquen estances com l’espectacular Saló de Contractacions –de prop de 1.000 metres quadrats–, on entre 1706 i 1711 s’hi van fer les primeres representacions d’òpera a Barcelona; el regi Saló dels Cònsols o el Saló Daurat, on Pedro Sánchez va celebrar un Consell de Ministres a finals del 2018.

L’edifici de Pla de Palau també compta amb centenars d’anècdotes i curiositats: va ser caserna militar després de la Guerra de Successió, amb la Sala de Contractacions reconvertida en quadra de mules i cavalls, i el primer edifici a disposar del primer fanal de gas de Barcelona fa 127 anys.

Actualment, a més de ser la seu corporativa de la Cambra de Comerç de Barcelona, també acull el Consolat de Mar, el Tribunal Arbitral de Barcelona i la Reial Acadèmia de Belles Arts Sant Jordi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona