Llibres

Sant Jordi prudent

El govern i el Procicat marquen unes línies estratègiques perquè es pugui celebrar la diada de Sant Jordi de manera segura i eficaç

“Les parades al carrer estaran el 23 però ja es podran comprar llibres el 21 i 22”, assegura Ferrer

Les xifres d’infectats pel virus tornen a augmentar i els experts pronostiquen una quarta onada. El percentatge de vacunacions és massa baix per ser més positius. Tot i això, des del govern i el Procicat s’ha volgut donar una alenada d’optimisme al sector del llibre i de la rosa quan som a menys d’un mes de la celebració de Sant Jordi.

La presidenta del Gremi de Llibreters, Carme Ferrer, afirma que és “una magnífica notícia” i dona per fet que “es mantindrà la celebració, si no és que cal un confinament, que esperem que no”.

Tot i que, lamentablement, no es poden desestimar canvis d’última hora de manera rotunda, la festa del llibre i la rosa tira endavant i s’ha avançat feina, amb el disseny d’un pla que delimita com ha de celebrar-se el Sant Jordi d’una manera segura.

Les directrius més concretes assenyalen que es podrà vendre llibres i roses des del 21 fins al 25. “Les parades al carrer, que són la millor opció, hi seran el 23, però convidem a tothom a comprar llibres el 21 i el 22; intuïm que hi haurà molta venda prèvia, esglaonada i segura”, hi afegeix Ferrer.

Llibreters i floristes podran vendre des de les botigues o des de les parades al carrer, en zones a l’aire lliure perimetrades i amb controls d’accés, que, en el cas de les parades, cada Ajuntament autoritzarà. Com l’any passat, les parades no podran ser d’entitats o associacions.

En el cas de Barcelona, una desena d’espais, com ara trams concrets de la rambla del Poble Nou, plaça Reial, els jardins de Palau Robert i passeig de Picasso, entre altres, serviran per descentralitzar la festa i podran aplegar fires de petit format.

A l’interior de les botigues l’aforament serà del 50%, com a màxim. Naturalment, amb ús d’hidrogel, mascareta i distàncies. Pel que fa a les parades, caldrà tenir ben organitzades les cues, per evitar la proximitat i per no entorpir el pas de la resta de vianants. En tots els casos, tant a l’exterior com a l’interior de les llibreries, caldrà que hi hagi una persona responsable de vigilar que es compleixin totes les mesures de seguretat.

Pel que fa a les activitats tradicionals, com ara esmorzars i dinars amb autors, es recomana que no se celebrin. Les firmes de llibres sí que es podran fer, però sempre a l’exterior, separant les cues de compra i de signatures, i, tant com sigui possible, amb cita prèvia o encarregant la firma concreta i recollir el llibre ja dedicat en un altre moment. És a dir, que acostar-se a un autor, lloar la seva obra i fer-s’hi una selfie serà poc recomanable o, en tot cas, es vol evitar al màxim. Amb tot, hi haurà firmes en directe, mantenint l’ús de mascaretes, gel, distàncies i neteja específica de la taula cada cop que hi hagi rotació d’autors.

A Barcelona, l’escriptora saragossana Irene Vallejo serà l’encarregada de fer el pregó de Sant Jordi. Des que Albert Sánchez Piñol el va fer el 2013 que no li proposen aquesta funció de pregoner a un autor o autora catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guardó

Raimon rebrà el Premi Prat de la Riba 2024 de l'IEC la diada de Sant Jordi

barcelona
Cultura

Mor Feliu Trujillo, prestigiós ceramista artístic d’Esparreguera

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA

El festival Flors i Violes espera batre rècords de públic

palafrugell
DANSA

El Mercat convida dues coreografies noruegues a ballar complexes celebracions

BARCELONA
patrimoni

Collboni esquiva reunir-se amb els impulsors de la campanya Salvem el Museu del Disseny

barcelona
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona
art

Model i artista amb final feliç

Barcelona