Art

La Fundació Valvi mostra 10 anys transcendentals en l’obra de Glòria Cortina

L’exposició ‘A l’ombra del codonyer’ inclou pintures i dibuixos realitzats entre el 1990 i el 2000

El visitant hi pot escoltar sons reals dels ocells i la natura

La Fundació Valvi de Girona ha dedicat una de les seves exposicions de maduresa a la pintora Glòria Cortina (Vallcanera, Sils, 1941), amb quatre dècades de trajectòria artística, de les quals s’ha triat per a aquesta mostra la que va del 1990 al 2000, “anys que van representar grans canvis en la seva obra”, en paraules de la Maguí Noguer, directora de la Fundació Valvi i també curadora de l’exposició.

A l’ombra del codonyer, el títol de l’exposició, és una clara referència a El sol del membrillo (1992), la pel·lícula de Víctor Erice sobre l’artista Antonio López, de qui Cortina reconeix el mestratge, especialment en la seva manera d’intentar plasmar la natura, eterna i canviant alhora. De fet, la peça més recent de l’exposició és un videoart de 30 minuts, realitzat a partir de 141 vídeos de 15 o 20 segons cadascun, que Cortina va filmar amb el mòbil durant un any sencer, també amb un codonyer com a protagonista absolut, com a la pel·lícula d’Erice. “A Cortina, l’exercici diari de la contemplació del codonyer la transporta a una meditació molt propera a la cultura oriental”, explica Noguer en el catàleg de l’exposició sobre aquesta “dibuixant realista i poètica que, enamorada de les fulles, les contempla i les intenta captar en tots els moments del dia amb infinitat de llums diferents, fins a quedar extenuada”.

En el periple per les diferents sales de la Fundació Valvi, acompanyat pels sons reals dels ocells i la natura en una experiència immersiva , el visitant pot observar com la pintura de Glòria Cortina va transitant per diferents etapes i temàtiques, inclosa una sèrie antitaurina, fins arribar al final del trajecte amb Blanc, la seva primera obra conceptual, presentada el 1998 a Les Bernardes de Salt: una instal·lació amb un gran llibre blanc, de 120 x 88 cm, dret en el terra, juntament amb altres obres de la mateixa època en què les fulles verdes i el groc dels fruits del codonyer han donat pas a un altre tipus de fulles, blanques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE