Llibres

Atrapa’ls... si pots!

Roser Messa explica en l’assaig ‘Espies de Barcelona’ la identitat, el context històric i les circumstàncies personals de disset espies dels darrers cinc segles

Entre mossèn Borra (XV) i Joan Pujol, ‘Garbo’ (XX), hi ha cinc segles amb espies destacats

Les històries d’espies solen tenir molt bona rebuda, tant si són ficcions descordades com les de James Bond –actualment molt més famós pel cinema que per les novel·les d’Ian Fleming– com si són més realistes, com alguns títols de John LeCarré, per posar un sol exemple.

Com passa amb el programa de ràdio i televisió de Carles Porta, Crims, si tot el que s’explica és real i documentat, encara guanya més adeptes. Ja només cal que ens expliquin bé la història de l’espia, de manera amena, trenant les dades oficials amb els rumors i el text descriptiu, salpebrant-ho amb anècdotes i curiositats.

I això és el que ha fet Roser Messa en l’assaig divulgatiu Espies de Barcelona, que ha publicat Comanegra. Però no se centra en un de sol, parla de disset –i uns quants convidats més– espies relacionats amb Barcelona al llarg d’un recorregut per cinc segles, del XV al XX.

“La ciutat és la protagonista silenciosa d’una col·lecció d’operacions secretes amb què es pretenia modificar el rumb dels esdeveniments històrics i fer decantar la balança de l’equilibri polític mundial.” Messa ofereix un enfilall d’episodis enmig de guerres, conflictes, invasions i revoltes amb tot de personatges que resulten fascinants per les proeses que van aconseguir, per la sang freda que tot espia ha de tenir amb generositat i per la intel·ligència que van demostrar. Sí, en molts o tots els casos poden semblar trets d’una novel·la, però són reals i, com hem dit, això encara atorga més valor a aquest llibre de lectura fàcil.

Roser Messa (Barcelona, 1969) és historiadora de l’art i, com ella diu, té “la dèria de descobrir històries curioses de la ciutat de Barcelona”. També a Comanegra ha publicat Anecdotario de Barcelona, amb il·lustracions de Pep Brocal. Messa és membre i fundadora del Col·lectiu Hermes, un grup d’amants de la història de Barcelona, entusiastes de la presència del déu grec a la ciutat.

Els disset espies, onze homes i sis dones, de doble o triple vida que el lector coneixerà en aquest llibre són “mossèn Borra, un bufó reial que va servir tres reis; l’abadessa d’un monestir, Manuela Desvalls; un estafador, el baró de König; tres comunistes de pedra picada, África de las Heras, Caridad del Río i Ramon Mercader; un cap de la policia soviètica, Leonid Eitingon; Alí Bei, un aventurer apassionat de la cultura àrab; dos escriptors, Josep Pla –sí, el de Palafrugell i agent número 10 del Sifne (Servicio de Información del Nordeste de España)– i Pilar Millán Astray –sí, germana del fundador de la Legión Española i Radio Nacional de España–; un (entre molts) comissari de policia corrupte, Manuel Bravo Portillo, i, finalment, l’espia català més famós de la història, Joan Pujol, Garbo, conegut mundialment per haver estat qui va enganyar Hitler i va ajudar que el desembarcament de Normandia fos un èxit dels aliats contra el feixisme. Un bon equip.

“Tot i que la majoria es van jugar la pell per defensar uns ideals i unes conviccions, alguns s’hi van veure empesos per necessitats merament econòmiques i d’altres, fins i tot, pel seu esperit aventurer”, explica Messa.

Però Messa no es queda en la història d’aquests disset, també ens parla de Mata Hari, que va estar a punt de venir a Barcelona quan el seu amic, Emili Junoy, la tenia mig convençuda, però un viatge inesperat a París, el febrer del 1917, la va fer desdir. I també escriu sobre el fotògraf Francesc Boix, que mai va treballar dins de cap xarxa d’espionatge, però que va tenir un comportament heroic durant la Segona Guerra Mundial, tant a l’hora de documentar i conservar imatges dels camps d’extermini com per haver aportat proves i el seu testimoni al judici de Nuremberg, on es va jutjar alguns dels alts comandaments nazis.

Cadascun dels capítols està encapçalat amb una fitxa amb característiques dels personatges, com ara els noms en clau i algunes de les missions que van protagonitzar. El text, gairebé redactat com si fos una ficció, està amanit amb dades curioses, fotografies, dibuixos, retalls i anuncis publicats en la premsa de diverses èpoques. Naturalment, també hi ha la llista de llibres, audiovisuals i webs amb què Roser Messa s’ha documentat. Ells no, però el llibre es deixa atrapar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran