Patrimoni

Reprenen els treballs a la Casa Pastors, seu del futur museu d’art de Girona

Es procedirà a l’enderroc dels murs del pati que posaven en risc l’excavació arqueològica prèvia a la reforma

L’operació allargarà el calendari de l’obra

L’Ajuntament de Girona començarà passat Setmana Santa l’enderroc dels murs de sustentació del pati oest de la Casa Pastors, primer pas per abordar el projecte d’adequació de l’edifici com a futur Museu d’Art Modern i Contemporani de Girona, tal com es va aprovar el juliol del 2018. Aquests murs són a la zona on, el desembre del 2019, van començar les tasques d’excavació arqueològica previstes en el projecte per tal de documentar possibles restes arqueològiques i realitzar un estudi històric dels paraments de la muralla i de la torre. Les obres, però, es van haver d’aturar aquell mateix mes per seguretat, ja que posaven en risc l’estabilitat dels murs en comprometre’n els fonaments.

L’actuació, adjudicada a l’empresa Construccions Aurich, SA per un import de 32.445’55 euros, consistirà en l’enderroc dels murs de maçoneria de la banda oest i de les estructures que suporten, i està previst que acabi a finals de maig. Es tracta d’un conjunt construït de forma independent durant el segle XVII per engrandir la planta baixa de l’edifici i que està situat entre dues torres de la muralla que flanquejaven una de les entrades al recinte emmurallat de Girona, el tram conegut amb el nom de Sobreportes. Amb questa intervenció es podrà seguir amb les tasques d’excavació arqueològica sense perill d’esfondrament. “Aquest és un dels projectes més ambiciosos i complexos que tenim en marxa a la ciutat, tant per l’envergadura de l’obra com per la mateixa ubicació de l’edifici en un punt d’especial rellevància històrica”, va remarcar ahir el tinent d’alcaldia i regidor d’Urbanisme i Activitat de l’Ajuntament, Lluís Martí, que va assenyalar que prefereixen ser curosos en tot el procés, “encara que impliqui allargar el calendari dels treballs”. A hores d’ara ja és segur que no es complirà el termini previst, que establia tenir tota la reforma acabada aquest any 2021. A més, si les prospeccions dels arqueòlegs revelen alguna troballa d’interès, l’adequació de la Casa Pastors, pressupostada en 5,3 milions d’euros i adjudicada al despatx de Jordi Bosch Genover, experimentarà un altre retard, al qual se suma la congelació dels treballs per la pandèmia.

L’enderroc no afectarà l’estructura de l’edifici ni cap dels elements declarats Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) que conté, segons el regidor d’Urbanisme, entre els quals destaquen una torre i un tram de muralla del segle XIV. Tot i així, l’actuació suposarà la desaparició temporal de les sales situades a la banda oest de la planta baixa de la Casa Pastors i del pati del damunt d’aquestes sales. També comportarà enderrocar la galeria que reposa sobre l’estructura que es vol desmantellar. Aquest espai, construït durant la primera meitat del segle XX, no està protegit i es reconstruirà si es considera oportú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS