Arts escèniques

Rigola, Cercas i el 23-F

Àlex Rigola porta a escena una proposta de teatre document, una aproximació al període de la Transició prenent d’eix vertebrador el cop d’estat del 23 de febrer del 1981, a partir de la novel·la de Javier Cercas Anatomía de un instante. L’instant en què Adolfo Suárez, president del govern en funcions, es va estar assegut mentre les bales dels colpistes brunzien al voltant seu a l’hemicicle del Congrés dels Diputats i tots els altres parlamentaris –menys el general Gutiérrez Mellado i el secretari general del Partit Comunista, Santiago Carrillo– buscaven refugi sota els escons. “No m’hauria acostat al 23-F si no fos pel Cercas; humanitza els personatges, siguin del color polític que siguin, hi tens empatia, i això em genera unes preguntes com les que em podria incitar Txékhov”, comenta Rigola.

És la crònica d’aquest gest, d’un cop d’estat i d’uns anys decisius en el naixement de la democràcia a l’Estat espanyol. “Hi va haver un canvi de cap d’Estat, Franco per Joan Carles, però l’estructura del búnquer polític continuava sent franquista; en pocs mesos es va fer un canvi molt gran, però després, en tants anys, la nostra democràcia ha avançat ben poc.”

Tant l’autoria de la peça com la direcció són d’Àlex Rigola, que apunta a una barreja de gèneres: “El relat conté història política, thriller d’espies, bèl·lic, amor, amistat, traïció...”

Els actors que la interpreten, de la Companyia Heartbreak Hotel, són Enric Auquer, Pep Cruz, Xavi Sáez i Roser Vilajosana. Es podrà veure al Teatre Lliure de Gràcia del 8 d’abril al 2 de maig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona