Música

Crònica

La música, la vacuna

A poques hores d’implantar novament el confinament comarcal, el sector musical va poder celebrar

“pel pèls” la gran gala de celebració de la música catalana, els premis Enderrock 2021, més festiva i reivindicativa que mai. Amb una nova demostració que la cultura és segura si es prenen –com es fa– les mesures i les prevencions adequades, l’Auditori de Girona es va omplir fins on es pot –el cinquanta per cent de l’aforament– per celebrar una cerimònia llarga però dinàmica. I no és fàcil entregant una trentena de premis, amb tots els discursos i agraïments dels guanyadors, la meitat d’ells gravats i projectats a la pantalla. Això i el reguitzell d’actuacions, algunes de tan destacades com ara la de Maria Arnal i Marcel Bagès, Beth, Oques Grasses –en un sorprenent format coral– o la de Xavi Sarrià i Pep Gimeno Botifarra cantant la commovedora No s’apaguen les estrelles, que va servir de teló de fons sonor de l’obituari anual. Entre els recordats, Pau Donés va ser el més aclamat pel públic assistent.

Presentats pel duet Fel Faxedas i Carles Xuriguera, ja ben granats –fa vuit anys que són els encarregats d’animar-la–, la festa va servir de plataforma per animar, ni que fos per un parell d’hores, els artistes, productors i centenars de tècnics que viuen i treballen d’això, de fer música. Cultura, en definitiva, declarada un bé essencial que no passa pel millor moment. “Un any molt puta!”, com van dir en Fel i en Xuri. La nit va ser pletòrica. Per a grups i artistes com ara Miki Núñez –emocionat i sense paraules a l’hora de recollir un dels guardons–; Sabor de Gràcia, que després de vint-i-cinc anys actuant és el primer premi que reben, coincidint precisament amb el Dia Internacional del Poble Gitano i el fervor de l’audiència a reclamar que la rumba tingui una categoria pròpia, o, per emotiu, Jaume Arnella, Biel Majoral i Vicent Torrent regalant al públic una corranda a tres per agrair el premi Trajectòria rebut i més que merescut. Guillermina Mota, premi d’honor, com va prometre quan es va retirar fa anys, no va tornar a pujar a l’escenari, però sí que va donar les gràcies telemàticament. Buhos, un dels més premiats de la nit, va aprofitar per cloure l’entrega de premis dirigint-se als molts polítics congregats per dir-los que només es necessita una entrada i un PCR per continuar celebrant concerts i gales com aquesta. Amb el leitmotiv de Salconduit ara!, que ahir ja farcia les xarxes, el mateix director d’Enderrock, Lluís Gendrau, va aprofitar per reclamar que ja és l’hora de “desconfinar la música!”. Perquè, com tots sabem, la música és una gran vacuna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona