cultura

La crònica

El Caldes de Maragall

El municipi on el poeta va passar llargues temporades s'afegeix a la celebració del 150è aniversari del naixement de l'autor d'“Escolta Espanya” i el “Cant espiritual”

“Una a una, com verges a la dansa,

entren lliscant les barques en el mar; s'obre la vela com una ala al sol, i per camins que només elles veuen s'allunyen mar endintre... Oh cel blau! Oh mar blau, platja deserta, groga de sol! De prop el mar te canta, mentres tu esperes el retorn magnífic a sol ponent, de la primera barca, que sortirà del mar tota olorosa”.

El poeta Joan Maragall va estiuejar a Caldes d'Estrac a principi del segle passat seguint les passes de molts barcelonins que volien trobar solució als seus mals amb les molt defensades virtuts guaridores de les aigües termals. Les primeres estades amb la família les va fer a l'hotel Providència, però ben aviat la necessitat de mantenir un lloc més estable els va fer instal·lar en una casa al carrer Ciutat de La Paz, que tal com recorden els membres de l'entitat Arts i Lletres de Caldes que han resseguit les petjades del poeta al petit municipi maresmenc “tenia un jardí al darrere encarat al mar i a l'espai que, temps a venir, serà el passeig dels Anglesos”.

Maragall aprofitarà al màxim la vida a Caldes per escriure i en molts dels textos d'aquella època la perla del Maresme serà fàcilment reconeguda. El poeta, a més, mantindrà una intensa vida social i un permanent contacte amb la seva ciutat per mantenir-se alerta dels esdeveniments més importants. Aquest lligam del Maresme amb l'autor ha estat durant molts anys motiu d'orgull per al municipi i durant un temps fins i tot es va concebre com a atractiu cultural a afegir com a complement al turisme de sol i platja. A més, l'arribada a Caldes de la Fundació Palau i del seu creador, Josep Palau i Fabre, va incentivar la flama de la poesia en una població poc donada a grans esdeveniments. Tan sols ha fet falta esperar un aniversari significatiu perquè el poble reti un cop més homenatge a qui va ser un dels seus hostes més il·lustres i un ferm defensor de la nació catalana. Així, demà a la nit el celebrat festival Poesia i + organitzat per la fundació obrirà les portes amb el recital Com si entrés en una pàtria, amb Mireia Chalamanch i Oriol Genís com a intèrprets, Josep Maria Miró en la dramatúrgia i la direcció i Maria Andreu a la música. El muntatge està basat en l'obra poètica i periodística de Maragall i, coses del destí, arriba en un moment especialment sensible per al poble català, perquè, entre d'altres, incideix en la sempre difícil relació Catalunya-Espanya. Com a convidat d'honor de l'espectacle ha confirmat la seva presència el conseller d'Educació i net del poeta, Ernest Maragall.

Però aquest no serà l'únic recordatori que Caldes farà de l'autor d'Escolta Espanya. A l'octubre, Arts i Lletres organitza un itinerari amb motiu de l'Any Maragall. La trobada es farà a l'Equipament de Promoció Econòmica i Cultural i es recorreran els indrets més significatius de l'estada del poeta a la població. Des de l'Ajuntament també s'han anunciat altres actes, encara per determinar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia