Patrimoni

El govern declara Bé Cultural d’Interès Nacional el Pont Vell de Castelló d’Empúries

L’estructura gòtica està situada sobre el riu Muga i comunica els dos marges

El govern ha declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, el Pont Vell de Castelló d’Empúries (Alt Empordà) i ha acordat delimitar-ne l’entorn de protecció.

Es tracta d’una construcció d’ús públic que actualment forma part de la xarxa d’equipaments viaris del municipi i que està situat a l’extrem sud-oest del nucli. L’estructura és d’estil gòtic i fa 130 metres de longitud salvats per set arcades. Està situat sobre el riu Muga i comunica les dues marges, donant continuïtat al Camí Vell d’accés al nucli urbà.

A banda de Pont Vell, també s’ha conegut amb altres noms com Pont Nou, Pont Major o Pont dels set arcs i al llarg de la seva història ha patit diversos danys i intervencions. Malgrat això, sempre s’ha restaurat de tal manera que actualment es troba en un bon estat de conservació.

El primer pont sobre la Muga va ser una passera construïda al segle XI quan els Comtes d’Empúries es van establir al municipi. Se’n té constància des del 1279 en documents en els quals surt esmentat com el “ponte novo de Castilione”.

El primer pont de pedra aixecat entre 1286 i 1287 disposava de nou arcs de mig punt de diferents amplades. Possiblement, el nom actual de Pont Vell es va originar el 1875, amb la inauguració del pont metàl·lic. Fruit del pas del temps, guerres, terratrèmols i riuades, el pont va patir diversos danys i, com a conseqüència, actualment només queda sencera una de les nou arcades originals, concretament la tercera començant per ponent.

Actualment, el Pont Vell és ampli, bastit amb pedra i maons, format per set arcades o ulls de diferent tipologia i mides: tres arcs de mig punt al centre, un arc apuntat al nord-est i tres arcs carpanells a sud-oest.

Els pilars estan reforçats amb tallamars que també actuen de contraforts. Després de diverses reformes i restauracions, queda un arc de pedra i la resta són de maó. Les baranes es van construir en maó en la darrera restauració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona