Música

El fotògraf dels 14.000 concerts

Xavier Mercadé, el cap de fotografia d’‘Enderrock’, resumeix 36 anys de música en viu en una exposició

L’exposició del Palau Robert té també una versió virtual, Rockviu.cat, que va renovant

Abans de la pandèmia, si et podies acostar a l’escenari d’un concert i situar-te a les primeres files, sobretot a Barcelona però no exclusivament, era fàcil que t’hi trobessis rere la tanca protectora Xavier Mercadé apuntant amb precisió l’objectiu de la seva càmera cap a dalt, per captar els músics en aquell gest màgic que és una part essencial de la litúrgia del rock. Des del 1984 fins al 2020, Xavier Mercadé (Barcelona, 1967) ha fet més d’un milió de fotos d’uns 14.000 concerts, des que entrava al Zeleste d’Argenteria acreditat pel seu propi fanzine, el Vollker, fins la seva llarga i fructífera etapa com a cap de fotografia i redactor de la revista Enderrock, que ell mateix va contribuir a fundar a principi dels anys noranta, a part de col·laborar amb moltes altres publicacions, com ara El Punt Avui. De fet, va ser ara fa un any, quan es va celebrar el número 300 d’Enderrock amb un especial que incloïa 300 fotografies fetes per Mercadé, que va començar el procés ara culminat amb la inauguració, ahir a la tarda, de l’exposició Rockviu, basada també en les 300 imatges d’aquell especial –tot i que l’autor s’ha permès alguns canvis–, que es pot visitar al Palau Robert de Barcelona fins al 29 d’agost, concretament a la sala Cotxeres i al jardí.

L’exposició es titula Rockviu, com el blog que Mercadé va posar en marxa ara fa uns anys a Vilaweb i que des de fa un any ha convertit en la versió virtual de la mostra del Palau Robert ( www.rockviu.cat ), a la qual el fotògraf ha anat incorporant noves imatges comentades cada dia, com ho continuarà fent fins que s’acabi l’exposició física, com a resum de “quatre dècades de rock a Catalunya”, tot i que musicalment a la mostra hi ha representats també altres estils i una gran varietat d’artistes tant nacionals com internacionals. La mostra es divideix en dues parts: mentre que als jardins es poden veure grans ampliacions, a la sala Cotxeres s’ha fet un homenatge a les sales de concerts i es recrea una petita sala, amb camerino i tot, on les fotografies apareixen en diferents suports i formats.

En aquests últims mesos, Mercadé ha anat recuperant l’activitat, segons ho feien també les sales de concerts. Junts formen una simbiosi perfecta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Crítica

Inefabilitat i sublimitat

música

Dusminguet farà un concert de comiat el 22 de juny a les Borges Blanques

Barcelona

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona