Música

El Liceu celebrarà el 175è aniversari amb un concert extraordinari d’Anna Netrebko

La temporada, a més, compta amb 46 espectacles

Javier Camarena, Piotr Beczala, Matthias Goerne, Sondra Radvanovsky i Gustavo Dudamel, entre els noms destacats

El Liceu celebrarà el 175è aniversari en la pròxima temporada 2021/2022 que tindrà el paradís com a leitmotiv. La nova temporada 21/22 compta amb un total de 46 espectacles amb 232 funcions. ‘Ariadne auf Naxos de Strauss’ inaugurarà la temporada amb una nova coproducció del Liceu i Anna Netrebko protagonitzarà un concert extraordinari per celebrar els 175 anys del Liceu. “És una proposta molt única”, ha assegurat Víctor Garcia de Gomar, director artístic del Liceu. Javier Camarena, Piotr Beczala, Matthias Goerne, Iréne Theorin, Christopher Maltman, Benjamin Bernheim, Yusif Eyvazov, Sondra Radvanovsky, Àlex Ollé, Josep Pons, Jordi Savall i Gustavo Dudamel entre els noms destacats.

La temporada 2021/2022 rebrà alguns dels directors d’escena més aclamats, com ara Katie Mitchell, Àlex Ollé, Monique Wagemakers, Gilbert Deflo, Ivan Alexandre o Simon McBurney, i les batutes més internacionals, entre les quals hi ha les de Josep Pons, Gustavo Dudamel, Marc Minkowski, William Christie, René Jacobs, Jordi Savall o Rinaldo Alessandrini, entre d’altres.

El teatre reserva a la pròxima temporada un lloc destacat per a debuts de grans veus del país, i, d’aquesta manera hi ha rols principals durant la temporada, Sara Blanch i Elena Sancho Pereg (dues Zerbinetta a Ariadne auf Naxos), Marta Mathéu (Norma), Núria Rial (en el personatge de Pamina a La flauta màgica), Airam Hernández (Pollione a Norma) o Xavier Sabata (a Pierrot Lunaire).

Com a novetat, les funcions s’iniciaran de manera habitual a les set de la tarda.

Anna Netrebko

El 175è aniversari serà el context i el motiu per viure moments únics durant la temporada. Torna Anna Netrebko amb un concert extraordinari el 3 d’abril del 2022 per celebrar l’efemèride, en el qual protagonitzarà tres actes íntegres de les òperes ‘Macbeth’, ‘La bohème’ i ‘Turandot’. “És una proposta molt única”, ha assegurat Víctor Garcia de Gomar, director artístic del Liceu.

Un altre projecte destacat de la temporada dels 175 anys és l’agermanament amb l’Opéra de París i l’intercanvi d’orquestres. Gustavo Dudamel dirigirà l’Orquestra de l’Opéra de París amb la Simfonia fantàstica de Berlioz al Liceu, mentre que Josep Pons, amb les formacions del Teatre, a París, oferirà el Castell de Barbablava de Bartók amb Sir Bryn Terfel. Una altra obra destacada de la temporada serà quan Dudamel tornarà al Teatre durant la temporada per debutar la partitura de ‘La flauta màgica’ de Mozart, amb la producció de Simon McBurney, amb Javier Camarena, Núria Rial i Matthias Goerne, entre d’altres, sobre l’escenari.

Inauguració

‘Ariadne auf Naxos de Strauss’ inaugurarà la temporada amb una nova coproducció del Liceu amb un repartiment format per Iréne Theorin, Nikolai Shukoff, Samantha Hakey, Elena Sancho Pereg, Sara Blanch i Benjamin Appl, entre d’altres, sota la visió escènica de Katie Mitchell. “Aquesta és una història inspirada en Molière en què tots som iguals davant la mort”, ha ressaltat Garcia de Gomar. Josep Pons, director musical titular del Teatre, agafarà la batuta a l’inici de la temporada amb ‘Ariadne auf Naxos’ i també a ‘War Requiem’, ‘Wozzeck’ i ‘Pelléas et Melisande’, quatre plats forts de la temporada.

Un altre esdeveniment excepcional serà la representació escenificada de la Trilogia Mozart-Da Ponte dirigida musicalment per Marc Minkowski: ‘Le nozze di Figaro’, ‘Don Giovanni’ i ‘Così fan tutte’ es veuran alternades amb la direcció d’escena d’Ivan Alexandre. Tornen també dues grans produccions del Liceu, ‘Rigoletto’ de Verdi amb la visió de Monique Wagemakers i ‘La Dama de piques’, de Txaikovski de Gilberto Deflo amb la soprano Sondra Radvanovsky (Lisa) i Yusif Eyvazov (Hermann) en els rols principals.

L’artista resident Àlex Ollé dirigirà escènicament dues produccions la nova temporada, ‘Pelléas et Mélisande’ i ‘Norma’, i serà l’encarregat de fer el seguiment escènic del nou projecte de microòperes amb joves compositors i alumnes d’escoles de disseny ‘(Oh!)pera’.

René Jacobs debutarà al Liceu amb ‘Orpheus (v.c.)’ de Telemann, una obra que es podrà escoltar per primera vegada al Teatre i amb la qual s’inicia un projecte a tres anys amb el director al voltant del mite d’Orfeu. S’estrena al Liceu ‘Partenope (v.c.)’ de Händel amb William Christie i Les Arts Florissants, un projecte amb joves cantants guanyadors del 2021 de Le Jardin du Voix.

Dansa

El Liceu programa cinc espectacles de dansa: quatre a la sala i un en petit format al Foyer. ‘Giselle’ de l’English National Ballet era un dels espectacles més esperats de la temporada 19/20 que es va veure afectat per les cancel·lacions de la pandèmia el mes d’abril passat i que es reprograma el proper maig del 2022. Un altre espectacle afectat per les cancel·lacions de la temporada passada va ser la coproducció del Liceu amb l’Abu Dhabi Festival, ‘De Scheherazade a Yo, Carmen’, amb la bailaora María Pagés i El Arbi El Harti. A més, s’ha programat ’El trencanous’, amb el Ballet del Théâtre du Capitole de Toulouse, i ’Winterreise’, amb el ballet contemporani de Preljocaj. El Foyer s’habilita com a espai per acollir també espectacles de dansa de petit format on es podrà veure ’La Nit de Sant Joan (Soirées de Barcelone)’ de Robert Gerhard amb Antonio Ruz, coproduït amb la Fundación March.

Cicle simfònic

En l’àmbit simfònic, Pons dirigirà ‘Mite i tragèdia d’Electra i Èdip’ amb la suite Elektra de Strauss i ‘Oedipus Rex’ de Stravinsky, i ’Els altres Pélleas’, un concert a l’entorn de l’òpera de Debussy amb les composicions de Fauré, Sibelius i Schönberg. Després que la pandèmia obligués a cancel·lar-lo, Jordi Savall arriba amb la 8a i 9a simfonia de Beethoven, amb Le Concert des Nations i La Capella Nacional de Catalunya. El Liceu inicia un projecte amb Rinaldo Alessandrini i el seu Concerto Italiano, que mostrarà la integral dels Madrigals de Monteverdi al Foyer.

La música de cambra també tindrà continuïtat durant la temporada 2021/22, amb tres concerts que acolliran diverses formacions de cambra sorgides de l’Orquestra del Liceu: ‘Liceu Brass Ensemble’ amb Christian Lindberg, Lina Tur i Dani Espasa, i ’Quatuor Mosaïques’.

Per altra banda, el projecte artístic de Víctor Garcia de Gomar aposta per fer del Liceu un centre de les arts on el subjecte principal sigui l’òpera, però en el qual també conflueixin altres disciplines com les arts visuals, l’antropologia, la filosofia, la poesia, la ciència o la tecnologia, entre d’altres.

En aquest sentit, la temporada compta amb sis veus convidades: William Kentridge (artista visual), Antonio López (pintor i escultor), Anne Carson (poeta i escriptora), Ramón Andrés (assagista i pensador), Jordi Bernadó (fotògraf) i Cristina de Middel (fotògrafa). En aquest context, una de les propostes més destacades d’aquest projecte de la temporada 2021/22 és l’acció artística que Antonio López realitzarà a l’antic centre penitenciari La Model. El pintor, escultor i gravador de Tomelloso ha estat convidat pel Liceu a participar en la que representa la seva primera proposta escènica.

El Petit Liceu presenta tres noves produccions: ‘La cuina’ de Rossini, una proposta per endinsar-se a la música del compositor; ‘Trencanous-Jazz’, titelles i jazz per explicar un clàssic, i ‘Miralls’, una experiència sensorial per als més menuts. Després d’un gran èxit, tornen ’La Barcarola’ i l’òpera participativa ’El monstre al laberint’, dues propostes recents que renoven el projecte educatiu de LiceuAprèn.

El Liceu presenta una temporada amb un pressupost global en ingressos de 49,5 milions d’euros, una xifra que s’aproxima a la prevista per a la temporada del 20è aniversari (temporada en la qual va irrompre la pandèmia). Les administracions aporten un 47,7 % del pressupost. Els ingressos propis equivalen al 52,3 % restant, dels quals 37,42 % són ingressos provinents de l’activitat artística i el 14,88 %, ingressos pel mecenatge, el patrocini i els lloguers d’espais, que també preveuen un augment gràcies al fet que el 175è aniversari ha estat declarat Esdeveniment d’Excepcional Interès Públic pel govern de l’Estat, la qual cosa atorga avantatges fiscals a les empreses i persones que col·laboren amb el Teatre i el seu programa de patrocini i mecenatge.

El Liceu ha explicat que el 175è aniversari és el context idoni per seguir impulsant el projecte artístic, al qual es destina el 34 % del total de les despeses operatives (45,3 milions d’euros), amb un augment en aquesta partida que arriba als 15,5 milions d’euros respecte als 14,7 milions d’euros de la temporada 19/20. Les despeses operatives es completen amb el 54 % d’estructura, que inclou la despesa estructural del Cor i l’Orquestra, i un 13 % de despreses generals.

En les xifres globals de la programació, la temporada 21/22 té un total de 46 espectacles amb 232 funcions, un augment gairebé del 20% respecte a la temporada del 20è aniversari, que comptava amb un total de 194 funcions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA