Cinema

Més dubtes a l’equació de l’amor

Fernando Colomo acosta els escèptics al ‘Poliamor para principiantes’

“La comèdia s’ha nodrit molt del ménage à trois, amb situacions en què l’amant s’ha d’amagar, i quan això és multiplica les possibilitats són enormes.” Fernando Colomo, un habitual de la comèdia des que el 1977 va debutar amb Tigres de papel, ha trobat en el poliamor un filó d’or d’inspiració. Avui estrena Poliamor para principiantes , comèdia romàntica protagonitzada pel jove actor català Quim Àvila (La Riera, Hache), Karra Elejalde i María Pedraza, que es va presentar al recent BCN Film Fest.

“Jo dic que en lloc d’una comèdia romàntica he fet una comèdia poliromàntica, una història d’amor entre noi i noia més complicada”, va comentar Fernando Colomo en una entrevista a aquest diari. L’origen del film està en el seu llargmetratge Isla bonita (2015), rodat a Menorca i pel qual el van nominar al Goya a actor revelació. “Vaig entrar a internet buscant comentaris de la pel·lícula i vaig veure que en diferents llocs esmentaven el poliamor, deien que jo en parlava, però no sabia què era. Vaig començar a informar-me’n, vaig llegir el llibre de Lucía Etxebarría [Más peligroso es no amar] i vaig començar a contactar amb gent.”

El terme poliamor no apareix encara al diccionari de l’IEC. Es tracta, segons una definició no oficial, d’una “relació amorosa o sexual que es manté entre més de dues persones amb el consentiment de totes elles”. El que és potser l’escena més còmica de la pel·lícula s’inspira en una experiència real de Fernando Colomo quan investigava què és el poliamor: “Quan el protagonista va al parc d’El Retiro amb el seu pare, el que li passa em va passar a mi. Em van dir que hi havia una jornada de portes obertes en què es parlava de poliamor, hi vaig anar amb el meu fill i ens va passar el mateix que a Karra Elejalde i Quim Àvila a la pel·lícula, vaig conèixer així tot aquest món.”

El protagonista, Manu (Quim Àvila), té 28 anys i encara viu amb el seu pare. Un dia s’enamora d’una metgessa que és poliamorosa i, decebut, es disfressa del seu personatge de còmic favorit i es fa famós com a Youtuber defensant l’amor romàntic clàssic. Fernando Colomo ha acabat el projecte convertit a aquesta doctrina: “M’he fet una mica poliamorós en el sentit de comprendre-ho. No és fàcil, una cosa és la teoria i una altra la pràctica, però m’agrada perquè és totalment ètic, diuen que és la no monogàmia ètica.” I continua: “Es tracta de no enganyar ni perjudicar ningú, i entendre que la cultura que se’ns ha imposat durant milers d’anys es basa en la parella monògama, però hi ha altres formes d’estimar. L’engany sempre han existit, i el poliamor és un intent de sortir de l’armari de totes aquestes coses i poder expressar el teu amor no necessàriament amb una sola persona.”Parlar del tema en una comèdia romàntica, amb les regles i convencions que comporta, no està mancat de dificutltats. “Hem intentat evitar el discurs que el poliamor no funciona i al final el que triomfa és la parella romàntica, seria contradictori. Volíem un final més d’acord amb l’esperit del poliamor que amb el de l’amor romàntic. L’amor pot ser molt variat, no s’han de condemnar altres formes d’estimar.”Quim Àvila, jove actor català conegut per La riera i pels treballs a la Kompanyia Lliure tan notables com In memoriam. La quinta del biberó, fa a Poliamor para principiantes el seu primer paper protagonista al cinema. “Vam escollir Quim Àvila després d’un càsting llarguíssim, ja el vam començar abans de tenir el guió definitiu –explica Fernando Colomo–. Vam veure molts actors boníssims, molts d’ells catalans. Calia que fos bon actor i que fos versemblant com un home de 28 anys que encara viu amb els seus pares. Ens va agradar molt Quim. Karra Elejalde [el seu pare a la ficció] també hi va estar d’acord. Hi va haver molt bona química entre ells.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic