Arts escèniques

Tornen Els Joglars

‘Señor Ruiseñor’ es representa dues setmanes al Teatre Apolo i trenca un parèntesi de sis anys sense representacions del grup a Barcelona

Quan fa dos anys que han estrenat Señor Ruiseñor al Teatro del Canal de Madrid, els Joglars comencen avui una temporada de dues setmanes al renovat Teatre Apolo del grup Smedia. Les anteriors visites havien estat VIP (Barts, 2015) i El coloquio de los perros (Poliorama, 2014). La comèdia, amb la mirada farsesca habitual, incideix en la política catalana actual. A través del personatge controvertit Santiago Rusiñol (que el TNC ha rellegit aquests últims anys amb L’hèroe i Els Jocs Florals de Can Prosa, tot revertint el teatre costumista de L’auca del senyor Esteve), el grup prepara el seu 60è aniversari de companyia, l’any 2022.

Ramon Fontserè, que dirigeix Els Joglars des del 2014 i que ha procurat un retorn als teatres de Catalunya, serà aquest senyor Rusiñol que vol morir “amb els pinzells posats”. Per l’actor: “Com deia Josep Pla, Rusiñol era un destructor de fanatismes”, que creu que l’humor és la millor manera de reflectir el seu pensament perquè “riure és, al final, l’únic acte de llibertat que ens queda”. El fet que el muntatge estigui inspirat en un personatge els convida a vincular-ho a èxits com ara Ubú Rei (inspirat en Jordi Pujol), Daaalí (Salvador Dalí) i La increïble història del Dr Floit & Mr. Pla (Josep Pla), en què feien un tall en secció a la Catalunya de la transició.

Els Joglars van deixar de fer gira a Catalunya des que Albert Boadella va excloure’ls perquè denunciava que la seva oposició al nacionalisme català va significar el rebuig de les institucions al seu teatre. L’anterior producció d’Els Joglars havia estat En un lugar de Manhattan (Teatre Lliure, 2006).

Crua mirada a ‘l’1-O’ a través de Casanovas

L’autor Jordi Casanovas construeix una peça de ficció a partir de fets reals, amb la cronologia de la tardor convulsa del 2017, a Catalunya, a Alguns dies d’ahir. Amb les urnes i el referèndum com a motor d’una família que viu l’empenta del dret a l’autodeterminació amb matisos paral·lels de cada membre de la família. L’obra, que es va estrenar a Montcada i Reixac, a la tardor i que ha fet una gira per Catalunya, avui engega estada a la Villarroel avui i fins al 27 de juny. Ferran Utzet dirigeix Míriam Iscla, Abel Folk, Marta Ossó i Francesc Cuéllar. Casanovas, que alterna obres de ficció (Sopar amb batalla) amb propostes de teatre document (Jauría, Ruz-Bárcenas), torna a indagar sobre la identitat catalana (Una història catalana, Pàtria i Vilafranca). Casanovas té, a la nevera, una obra de teatre document sobre el cas Jordi Pujol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona