Arts escèniques

‘Top’ de produccions

El proper festival Temporada Alta bat el rècord de coproduccions i impulsa que algunes d’aquestes tinguin gira internacional

Castelluci, Lidell, La Calòrica, Mal Pelo, La Veronal i Les Impuxibles, alguns noms propis presents

L’edició del Temporada Alta 2021 d’aquesta tardor batrà el rècord de coproduccions nacionals i internacionals de la seva història. Ahir se’n van presentar 24 i en queden dues de pendents, de les quals s’estan tancant els serrells. Bat rècords, argumenta el director, Salvador Sunyer, perquè s’han ajuntat les que es van haver d’ajornar l’any passat a causa de la pandèmia (com ara, la inauguració amb Oskaras Korsunovas i un Oncle Vània amb repartiment català íntegrament) i perquè ho exigia la necessitat del sector. Actualment 35 coproduccions del festival estan de gira, deu de les quals en escenaris internacionals. Per al curs vinent, dels 24 presentats ahir, la meitat tindran recorregut internacional i la gran majoria també tenen garantida gira a Catalunya i a l’Estat espanyol.

La tardor del 2021 és la data que es marquen per a una etapa ja superada per la pandèmia, tot i que es mantenen les alertes Covid: l’aforament fins al 70% i les precaucions necessàries per preservar la vinguda de companyies internacionals. “Per primer cop ens posen d’exemple” sobre l’obertura de teatres d’aquest curs, deia ahir incrèdul Sunyer, que coneix les mancances del sector en relació amb el panorama europeu.

Com ja vam fer amb Krystian Lupa (Davant la jubilació), Guy Cassiers (La neta del Sr. Linh) i Gabriel Calderón (Història d’un senglar) emprenen un nova aventura híbrida amb direcció lituana (Korsunovas) i repartiment amb Julio Manrique, Raquel Ferri, Ivan Benet, Júlia Truyol, Lluís Marco, Carme Sansa i Anna Güell. L’obra posteriorment farà temporada al Lliure. També figura com a coproducció amb el Lliure I només jo vaig escapar-ne, que ara està fent temporada a Montjuïc. També té pes internacional Bros, de Romeo Castelluci (amb un repartiment format per actors professionals i no professionals), que indaga en una representació quasi espontània entre dramàtica i còmica “com el cinema mut de Buster Keaton”, comentava ahir Narcís Puig, directiu del festival.

Josep Maria Miró estrenarà el monòleg, interpretat per Pere Arquillué, El color més bonic trobat mai en aquest lloc (XLV Premi Born 2020), que dirigirà Xavier Albertí. És una peça que obre un tríptic de monòlegs que prepara el dramaturg.

Àlex Rigola estrenarà novament una peça (encara amb títol a determinar); Clàudia Cedó prepara un verbatim amb els Escenaris Especials a La Planeta; Angélica Liddell presenta un monòleg que interpreta ella mateixa; La Calòrica reversionen Txèkhov a Arbres, vodka i naus voladores. I Eia portaran Nuye, que s’haurà vist al Grec. Rodrigo García i Juana Dolores proposaran cadascú intervencions audiovisuals a partir del programa A distància.

Sonoma (La Veronal), Highlands (Mal Pelo), FAM (les impuxibles) i un doble programa d’Habitació, són algunes de les coproduccions de dansa. Enric Montefusco integra el teatre d’objectes a Viaje al centro de un idiota al seu univers musical, i Cascai Teatre escenifica un concert amb Els colors de Duke Ellington. El festival també proposa una nova instal·lació de José Antonio Portillo (A pie).

LA XIFRA

26
coproduccions
prepara el Temporada Alta per a la tardor vinent, d’un cartell d’uns 80 títols en total

Fi de Pyrenart; inici de People Power Partnership

El Cirque Aïtal serà al Temporada Alta amb una vela per a 650 espectadors amb el muntatge Saison de cirque, en què parla de les interioritats del circ tot fent-ne acrobàcies. Serà el debut de la companyia a Catalunya i l’Estat espanyol, un nou referent en el circ contemporani a França. Aquesta actuació completa el programa europeu que ha impulsat l’intercanvi de companyies a les dues bandes dels Pirineus. I que ha servit per donar a conèixer, més enllà del Principat, Lali Ayguadé, La Veronal o Baró d’Evel, entre d’altres. Aquest 2021, en canvi, s’obrirà el programa europeu (que s’allarga fins al 2024) People Power Partnership. Impulsat per la companyia Pan.Optikum (coneguda a Fira Tàrrega amb muntatges com ara Orpheus, 2006), s’han proposat professionalitzar els joves artistes de dansa urbana d’arreu d’Europa. Aquesta tardor, al Temporada Alta, es relacionarà un grup de joves letons, seleccionats per la Fundació Initium de Riga, amb vuit joves que ha escollit la direcció artística del festival. Aquest muntatge posteriorment farà gira per diverses ciutats europees. La Covid podria transformar l’obra pensada per fer-se al carrer, i obligar que el públic hagi d’estar assegut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Josep Maria Sebastian: “Tots els crims són de proximitat... per a algú segur”

campdevànol
música

La cantant kurda Aynur Dogan encapçala el FIMPT de Vilanova i la Geltrú

vilanova i la geltrú
MÚSICA

La periodista empordanesa Georgina Arnau debuta en la música com Genna amb ‘El pacte’

castelló d'E.
art

El ‘Bestiari’ de Carlos Casas porta a Venècia sons i imatges d’onze parcs naturals catalans

venècia
Crítica

Quant n’hem d’aprendre!

música

Cala Vento guanya amb ‘Casa Linda’ els Premis Min al millor disc de rock i al millor disc de l’any

torroella / figueres
guardó

Raimon rebrà el Premi Prat de la Riba 2024 de l'IEC la diada de Sant Jordi

barcelona
Cultura

Mor Feliu Trujillo, prestigiós ceramista artístic d’Esparreguera

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA