Art

Mor Dani Karavan

L’escultor israelià Dani Karavan, autor del monument d’homenatge a Walter Benjamin a Portbou i premi nacional de Cultura 2016, va morir ahir als noranta anys. L’atzar va fer que el dia de la mort coincidís amb la projecció del documental sobre la seva figura Dani Karavan com a film de cloenda del festival DocsBarcelona. El seu director, el també israelià Barak Heymann, era present als cinemes Aribau on es projectava.

Nascut a Tel-Aviv el 1930, Dani Karavan era conegut per transformar l’espai públic amb instal·lacions monumentals com Passatges, el nom del memorial que Karavan va realitzar a Portbou en homenatge a Walter Benjamin pel 50è aniversari de la seva mort, el 1990. El 1998 va ser guardonat amb el Praemium Imperial del Japó, i el 2016, amb el Premi Nacional del CoNCA, que va destacar que és “una de les personalitats internacionals més rellevants en el camp de les arts plàstiques i que ha posat Catalunya en el mapa cultural i patrimonial internacional amb Passatges”.

Les seves creacions, que sovint reivindiquen la pau i la memòria històrica de les víctimes del nazisme, inclou Plaça Blanca (1977-1988), a Tel-Aviv; Camí dels Drets Humans (1989-93) a Nuremberg; Plaça de Poble (1994-95), a la riba del llac de Zuric, Suïssa; Plaça de la Tolerància. Homenatge a Yitzhak Rabin (1993-96), a la seu de la Unesco de París; Camí al Jardí Amagat (1992-99), a Sapporo, Japó; Camí de la Pau (1996-2000), a la frontera entre Israel i Egipte; el Monument en memòria de la sinagoga de Ratisbona (2005) i el Monument als gitanos víctimes del nazisme (2012), a Berlín. Karavan va representar Israel a la Biennal de Venècia del 1976 i va ser professor convidat a l’Escola de Belles Arts de París el 1984. També va destacar la seva obra com a escenògraf per a espectacles de teatre, òpera i dansa, per a la Companyia de Dansa Inbal i Bat Sheva Dance Company d’Israel i per a la Martha Graham Dance Company de Nova York, entre els anys 1960 i 1973.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona