Altres

Govern i oposició de Barcelona s’uneixen en un Pacte per la Cultura

La iniciativa fixa prioritats com el finançament, la capitalitat cultural i la governança dels grans equipaments

Els grups muni­ci­pals de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona han pre­sen­tat aquest diven­dres el Pacte per la Cul­tura de Bar­ce­lona, un acord que uneix govern muni­ci­pal i opo­sició al vol­tant d’una sèrie d’estratègies cul­tu­rals pel futur de la ciu­tat. El pacte no té pres­su­post ni calen­dari fixats, però sí un con­junt de pri­o­ri­tats que caldrà ara con­cre­tant, com les neces­si­tats de finançament del sec­tor, la capi­ta­li­tat cul­tu­ral i la dimensió metro­po­li­tana, la gover­nança dels grans equi­pa­ments, la inter­cul­tu­ra­li­tat i els vin­cles amb l’edu­cació o la ciència, entre altres. Tots els grups han coin­ci­dit a senya­lar l’acord com un “inici” de con­sens a par­tir del qual es des­ple­ga­ran plans i acci­ons con­cre­tes de reno­vació estratègica amb el 2030 com a horitzó.

El novem­bre del 2019 tots els grups muni­ci­pals van acor­dar –a pro­po­sició de JxCat i prec d’ERC- tre­ba­llar ple­gats per esta­blir les bases d’un Pacte per la Cul­tura de Bar­ce­lona. Després d’allò, l’Ajun­ta­ment va encar­re­gar tres infor­mes de diagnosi de la situ­ació dels sec­tors de la ciu­tat. La pandèmia ha endar­re­rit la con­creció de tot ple­gat i també n’ha alte­rat una mica el con­tin­gut, apun­ta­lant neces­si­tats com la super­vivència econòmica del sec­tor, les bones pràcti­ques de con­trac­tació, la gestió comu­nitària, els drets cul­tu­rals o reforçar el binomi cul­tura-edu­cació.

En línies gene­rals, el Pacte dibuixa una sèrie de rep­tes en l’àmbit de les polítiques cul­tu­rals que ha d’afron­tar la ciu­tat a par­tir d’ara. La pro­posta també és hereva del Pacte per Bar­ce­lona, apro­vat el juliol del 2020 com un com­promís previ amb dife­rents línies de tre­ball en l’àmbit de la cul­tura. A par­tir de les con­si­de­ra­ci­ons d’aquell docu­ment, l’acord que s’ha pre­sen­tat aquest diven­dres al Saló de Cent (amb repre­sen­tació de tots els grups muni­ci­pals menys el de Ciu­ta­dans, per motius d’agenda) consta de sis àmbits de tre­ball “sobre els quals poste­ri­or­ment avançar i con­cre­tar acci­ons específiques”.

Aquest són les cul­tu­res popu­lars i la inter­cul­tu­ra­li­tat; les arts visu­als, els museus, l’arqui­tec­tura i el dis­seny; mèdia i comu­ni­cació; arts escèniques, del cos i de la música; huma­ni­tats, escrip­tura i lite­ra­tura; i memòria, patri­moni i història.

El pla de tre­ball no té, doncs, com­pro­mi­sos con­crets ni calen­da­ris d’exe­cució (ni pres­su­post), però sí un decàleg de pro­pos­tes per començar en els quals coin­ci­dei­xen els dife­rents grups muni­ci­pals. Entre les deu pri­o­ri­tats hi ha la volun­tat de “repen­sar” els sis­te­mes de govern i finançament dels grans equi­pa­ments cul­tu­rals de la ciu­tat; el finançament mateix de tota la cul­tura de la ciu­tat a par­tir de l’anàlisi de recur­sos exis­tents i pos­si­bles; la política de patri­moni; les indústries cul­tu­rals; les estratègies d’inter­na­ci­o­na­lit­zació de la cul­tura de Bar­ce­lona; o un pro­grama que vin­culi el sis­tema edu­ca­tiu amb la cul­tura.

L’òrgan del Con­sell de la Cul­tura serà l’encar­re­gat de vet­llar pel desen­vo­lu­pa­ment de les pro­pos­tes del Pacte i d’arti­cu­lar i calen­da­rit­zarà els seus debats, grups de tre­ball i comis­si­ons “en l’horitzó de 2023 (final de l’actual man­dat muni­ci­pal) i de 2030”.

Un bon “inici”

Els res­pec­tius por­ta­veus dels grups muni­ci­pals han coin­ci­dit aquest diven­dres a defi­nir el Pacte per la Cul­tura de Bar­ce­lona com un “inici” i un “punt de par­tida”. Mol­tes de les mesu­res que hi figu­ren han estat tre­ba­lla­des i apun­ta­des en comis­si­ons i ple­na­ris els últims dos anys, i d’altres van sor­gir a la Taula de cul­tura de l’esmen­tat Pacte per Bar­ce­lona. Per la regi­dora i por­ta­veu de Cul­tura d’ERC a l’Ajun­ta­ment, Gemma Sen­dra, a Bar­ce­lona “calia una mirada a llarg ter­mini” en matèria de política cul­tu­ral, i això “impli­cava a tots” els grups i repre­sen­tants polítics.

Fer­ran Mas­ca­rell, por­ta­veu de Cul­tura del grup muni­ci­pal de JxCat, ha con­vin­gut que “això d’avui és només un inici”, i no ha negat que els hagués agra­dat poder ofe­rir de seguida “un pla estratègic” amb con­cre­ci­ons per des­ple­gar aquest “pro­jecte de reno­vació de caràcter estratègic per la cul­tura de la ciu­tat” que ambi­ci­ona el Pacte.

Igual­ment satis­fet amb l’acord, Mas­ca­rell ha defen­sat que la cul­tura de la ciu­tat “no és cosa d’un sol par­tit”, i ha apun­tat que caldrà “asse­gu­rar una bona gover­nança del pacte” perquè es pugui desen­vo­lu­par “amb lle­ial­tat ins­ti­tu­ci­o­nal” i “l’ambició” amb que avui s’ha pre­sen­tat.

Al seu torn, el regi­dor del PP Òscar Ramírez ha cele­brat com una vir­tut de l’acord el fet que sigui “un pacte obert” on han pogut coin­ci­dir diver­ses sen­si­bi­li­tats. “Posar-se d’acord ha estat una tasca gai­rebé impos­si­ble”, ha expres­sat. En la mateixa línia, Eva Parera, regi­dora por­ta­veu de Cul­tura de Bar­ce­lona pel Canvi a l’Ajun­ta­ment, ha dit que s’han sen­tit “escol­tats” durant la ges­tació d’aquest acord mul­ti­par­tit. A més, ha defen­sat la con­veniència d’un “pla estratègic que doni esta­bi­li­tat al sec­tor” i que sigui vàlid més enllà de qui governi. “Hi haurà acords i des­a­cords però ben­vin­guts siguin si ho fem des de la base que la cul­tura és molt impor­tant”, ha reblat Xavier Marcé, regi­dor de Turisme i Indústries Cre­a­ti­ves i por­ta­veu de Cul­tura del Grup Muni­ci­pal del PSC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.