Llibres

Una fira única i anual

Comanegra, amb deu editorials més, engega, dissabte a Barcelona, una iniciativa inèdita, lúdica i festiva amb la intenció de reivindicar el llibre de fons

Onze editorials han triat un llibre del seu fons per celebrar totes juntes una fira i festa el 12 de juny

Joan Sala, editor de Comanegra, i el seu equip –amb noms com ara Alba Cayón, Jordi Puig i Xènia Bussé– tenen “ganes de treballar, il·lusió i imaginació”. Això fa que sempre estiguin traginant alguna nova acció per remoure el sector.

La pandèmia i les diverses crisis que ha generat han fet augmentar encara més les revolucions d’aquesta fàbrica d’idees. A projectes com ara la batalla de contes, viatjar sense sortir de casa, adoptar una llibreria i crear un llibre comestible, entre d’altres, ara s’hi suma la Fira del Llibre Únic, que tindrà lloc el 12 de juny, d’onze del matí a dos quarts de nou del vespre, al pati de l’antiga Fàbrica Lehmann, al carrer Consell de Cent, 159, de Barcelona.

A Tòquio hi ha la llibreria Morioka Shoten que només ofereix un títol a la setmana. Agafant aquesta idea, s’ha buscat com dinamitzar els llibres de fons “al juny i el juliol, tradicionalment molt fluixos de vendes, i abans del setembre, que ja té les novetats i la Setmana del Llibre”, va explicar Sala.

El 12 de juny, Sant Onofre, patró dels anacoretes, tindrà lloc una trobada en què les editorials Adesiara, Anagrama, Arcàdia, Blackie Books, Comanegra, Edicions de 1984, Edicions de la Ela Geminada, L’Altra Editorial, Libros del Zorro Rojo, Males Herbes i Minúscula descobriran –perquè fins aleshores és secret– quin llibre ha triat cadascuna i en parlaran en activitats de trenta minuts de durada, com ara peces teatrals, concerts i jocs participatius, allunyades de les presentacions clàssiques.

“Els motius per què cada editor ha triat el seu llibre únic són variats. Només hem posat una norma: que hagi estat publicat, com a mínim, fa dos anys. N’hi ha en català, en castellà, d’originals i de traduïts, i de tota mena de gèneres”, va detallar Cayón.

Un cop el públic lector que ho vulgui hagi assistit en directe –de manera gratuïta però amb aforament reduït i per ordre d’arribada– a les activitats que en format maratonià es presentaran dissabte, l’acció tindrà continuïtat a les llibreries. “Probablement, al final seran més de 80”, va comentar Puig, abans d’agrair la col·laboració de la distribuïdora Les Punxes. “És l’única cosa en comú de les onze editorials, la distribuïdora”, va matisar Sala.

Això vol dir que tot de llibreries de Catalunya tindran un espai singular per exposar aquests onze llibres tant de temps com creguin convenient i, a més, algunes de les activitats que es faran el 12 a la Lehmann també es podran veure per tot de llibreries del país.

Qui tancarà la jornada del 12 serà l’escriptor i enigmista Màrius Serra, que ja va ser autor i consumidor d’un llibre comestible, tot i que, asseguren, no haurà de menjar-se les onze propostes editorials. Bàsicament, perquè seran de paper i tinta no aptes per a la ingesta.

Tot plegat fa preveure un futur a curt termini en què cada any hi haurà més editorials implicades, un espai més ampli i festiu per a la fira i una expectació, entre el món lector, per saber quin és el llibre únic de cada editorial. “Fins a la tercera edició d’una fira no es poden rebre ajuts oficials. Serà el moment d’ampliar tot el que calgui, però mantenint la filosofia de reivindicar el llibre de fons”, va afirmar Sala. “No és una iniciativa amb què pretenguem facturar gaire, però sí que es parli del funcionament del món editorial i que es posi en valor el llibre de fons”, va reblar l’editor de Comanegra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS