Arts escèniques

Primer circ post-Covid

El Festival Internacional del Circ Elefant d’Or obre la veda de les cites de referència en el panorama mundial des de l’esclat de la pandèmia

Hi ha venuts el 55% dels tiquets, però en breu es podria permetre una ampliació de l’aforament

Del 24 al 27 de juny, el Festival Internacional del Circ Elefant d’Or de Girona tanca el parèntesi que va obrir aquest mateix cartell el febrer del 2020 (sense ni imaginar-s’ho). Circus Art Foundation va endarrerir la tradicional trobada al febrer, confiant a trobar una època en què es donessin més facilitats al seu cartell de debut europeu de números de circ d’artistes de fora del continent. Aquest cop, tots els artistes seleccionats ja han guanyat premis internacionals i molts d’ells han presentat el número a Europa. Però el 85% de les divuit actuacions són estrena a Girona. Vindran 49 artistes de quinze països. Girona serà la primera plaça dels festivals internacionals de referència, després que s’hagi ajornat el de Kíev i que Moscou també hagi decidit ajornar-lo per al 2022. No hi tornarà a haver un festival d’aquesta magnitud fins al de Minsk (Bielorússia), al setembre.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, celebrava ahir que l’equip de Circus Art Foundation no hagués quedat de braços plegats durant la pandèmia. I això ha permès ser ràpids a l’hora d’estar actius quan la situació mínimament ho ha permès. Ahir el director, Genís Matabosch, deia, per exemple, que s’espera una crescuda notable d’assistència d’espectadors francesos per la vacunació massiva i perquè se’ls ha tret l’obligació de fer-se proves PCR de tornada a França.

Per a la tria dels divuit números que integraran les dues semifinals (Espectacle Blau i Espectacle Vermell), entre els quals se seleccionaran els finalistes per a l’Espectacle d’Or, ha calgut fer una àmplia recerca. I és que hi ha artistes de circ que han deixat d’entrenar-se durant aquests mesos i no poden presentar el seu número i d’altres han canviat de professió. Només un grup d’acròbates s’ha continuat entrenant en espera que es recuperessin les gales aviat. Han passat quinze mesos en què no hi ha hagut cap programació oberta. Per això, com a jurat s’han triat responsables d’espais que programen números de primer nivell per fitxar-los per als seus xous. Això ha estat un reclam suficient per als artistes per apuntar-se a Fontajau, a més del prestigiós premi Elefant d’Or.

El canvi ha portat modificacions notables: en comptes de vela, s’habilitarà el pavelló de Fontajau. Per ara, el límit se situaria en els 1.000 espectadors, però no descarten ampliar l’aforament ara que el Procicat permet arribar fins al 70%, sempre que hi hagi una considerable distància entre els grups bombolla. Ja el van equipar per al Circ de Nadal i tenen ben apreses les mesures de seguretat.

Ahir es va anunciar que tots els visats ja estaven aprovats i que no hi hauria impediments per fer trasllat de material i artistes. Sí que s’obre un nou front amb la revisió de possibles contagis durant les representacions. Una part del pressupost està destinada a aquestes proves, advertia Matabosch. “Dilluns caldrà fer unes 80 proves al matí”, calculava, per exemple. I cal gestionar-ho cas per cas, perquè hi ha regulacions diferents depenent de cada país.

Què s’hi podrà veure?

El director del festival explica que hi haurà números únics, com el de doble roda de la mort de Mustafa Danguir Troupe & Jessé Brandao. També Valentin Txetverkin debuta com a equilibrista solista, després d’abandonar el seu número de mà a mà a dos fa un parell d’anys. També garanteix plasticitat el duet de les teles aèries de Golden Dream (a 12 metres d’altura). Thu Hien, del Vietnam, presenta un insòlit número de funambulisme, i la Troupe Kevin Richter presenta un número de bàscula multitudinari. Altres disciplines presents seran la perxa xinesa, el contorsionisme i dos pallassos, insubstituïbles per a cada semifinal. A hores d’ara, s’han venut el 55% de les entrades disponibles (en espera de la possible ampliació).

LA XIFRA

49
artistes,
de 15 països, intervindran en la propera edició del Festival Internacional del Circ Elefant d’Or de Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona