Arts escèniques

Ser ‘cis’ o no ser-ho

L’Hospitalet de Llobregat organitza la segona edició del festival Berdache, sobre gènere i identitat

Teatre, videoart, flamenc, música, poesia i ‘performances’ es rebel·len contra la ideologia ‘cis’

El festival Berdache de l’Hospitalet de Llobregat engega aquest dissabte amb Tránsitos al Teatre Joventut. El muntatge, que es va poder veure en el De Grec a Grec a la Gleva fa uns mesos, procura superar el debat sobre el gènere amb un grup d’amics que es veuen contínuament qüestionats per aquesta temàtica, tant en l’aspecte íntim i familiar com, sobretot, social. Berdache pretén superar el debat en què tothom s’ha de reconèixer amb el gènere amb què ha nascut (cis). Si Shakespeare aixequés el cap transformaria el “ser o no ser” en el “cis o no cis”. Berdache presenta onze propostes de teatre, música, dansa, arts visuals, poesia, intervenció escènica i perfomance amb el suport del Districte Cultural L’H.

El festival coincideix amb el Dia de l’Orgull, que se celebra cada 28 de juny.

Aquell dia, al Joventut, se troben l’escriptora Brigitte Vasallo i l’artista visual Alba G. Corral per presentar la intervenció escènica Un cos (possible) i lesbià. A l’Auditori Barradas, Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol presenten l’espectacle #Losmicrófonos. Remeten al món pop destapant amb molta ironia l’apropiació de llenguatges i missatges que ens arriben a través de la cultura mainstream. Finalment, la cantaora Ana Brenes presenta Camino, un passeig metafísic explicat a través dels palos del flamenc a El Pumarejo.

Berdache pretén abordar el debat sobre gènere i identitat des de les màximes disciplines possibles. Per això es planteja una acció del videoartista Miguel Andrés, dimarts vinent. L’Auditori Barradas acull propostes musicals com la de Simona (25 de juny), que presenta un collage de la vida mateixa, una mirada queer fora dels estereotips; la poeta Mireia Calafell i la violoncel·lista i compositora Björt Rùnars presenten el recital Varosha, dissabte 26; i l’endemà es presenta el concert de Las Bajas Pasiones, un dels fenòmens de l’escena queer de Barcelona, amb temes que han esdevingut himnes de resistència de la comunitat LGTBIQ. També hi cap el monòleg provocador amb Juan Diego Peña i Elena Ramírez amb el seu Error 404.Realidad no encontrada, una proposta de dos dissidents sexuals i activistes que tenen com a punt de partida la interrupció entre el servidor i l’usuari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda