Cinema

Anna Frank, present a tot arreu i enlloc

L’isra­elià Ari Fol­man va impac­tar l’any 2008 a Canes amb un film d’ani­mació docu­men­tal, Vals amb Bas­hir, en el qual es pre­gunta per què no recorda res de la matança de Sabra i Sha­tila (1982) quan, tenint 19 anys, era al lloc fent el ser­vei mili­tar al Líban: una manera per­so­nal d’abor­dar l’amnèsia col·lec­tiva sobre les cul­pes del seu país. Enguany ha dut al fes­ti­val, fora de con­curs, On és Anna Frank?, amb la qual adapta una novel·la gràfica pròpia evi­dent­ment ins­pi­rada en el cèlebre diari que la nena jueva va escriure men­tre estava ama­gada, amb la seva família i una altra, a la part de dar­rere d’una fàbrica d’Ams­ter­dam, fins que, denun­ci­ats, els Frank van ser duts als camps d’exter­mini en el mateix tren que uns avis de Fol­man.

Amb belles imat­ges dibui­xa­des per Tris­tan Oli­ver i excel·lent­ment ani­ma­des per Yoni Good­man, Fol­man aporta una pel·lícula huma­nista que esta­bleix una relació entre el pas­sat i el pre­sent. La seva pro­ta­go­nista és Kitty, l’amiga ima­ginària a la qual Anna Frank s’adreça en el seu diari. Kitty surt de les pàgines del diari, que el pare de la nena, únic super­vi­vent dels Frank, va guar­dar i es con­serva a la casa museu ubi­cada al lloc on va ser escrit. La ima­ginària Kitty s’encarna en el pre­sent, en el qual busca Anna Frank, que és a tot arreu (en la memòria ins­ti­tu­ci­o­nal que posa el seu nom a car­rers, tea­tres i museus) i enlloc en una Europa sense alçada moral davant dels que cer­quen refu­giar-s’hi.

També va pre­sen­tar-se fora de com­pe­tició Stillwa­ter, una prou sòlida intriga diri­gida per Tom McCarthy (el direc­tor de Spot­light) amb un gran Matt Damon inter­pre­tant un nord-ame­ricà que es des­plaça a Mar­se­lla per donar suport a la seva filla, acu­sada d’un crim, amb la con­vicció que és inno­cent. Pel que fa als films a con­curs, Cat­he­rine Cor­sini no troba la forma d’acor­dar una frac­tura per­so­nal (la crisi de pare­lla dels per­so­nat­ges inter­pre­tats per Marina Foïs i Vale­ria Bruni Tedeschi) amb una de social rela­ci­o­nada amb les pro­tes­tes dels gilets jau­nes. Ambi­en­tada a les urgències d’un hos­pi­tal, La frac­tura vol abor­dar-ho amb un regis­tre més aviat còmic i, a banda de les geni­a­li­tats de la pallassa de Bruni Tedeschi, cau en recur­sos fàcils i una certa fri­vo­li­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.