Cinema

Creuar mil fronteres

La Filmoteca recupera Chris Marker, fotògraf i cineasta avantguardista, amb motiu del centenari del seu naixement

“Va ser un autor i viatger per territoris desconeguts”, diu la comissària de l’exposició

“És molt difícil descriure Chris Marker amb una paraula”, diu Christine van Assche, comissària de l’exposició que li dedica la Filmoteca de Catalunya. Una cinquantena de paraules probablement també quedarien curtes, assegura: “Era un artista amb múltiples facetes, a qui agradava experimentar, que s’interessava per coses molt diverses. Va ser un autor i viatger per territoris desconeguts, que va fer fotografies, vídeos... a través de països en revolució i d’altres cultures. Va recórrer el segle XX i part del XXI durant una època extraordinàriament complexa i la va abordar de manera enriquidora.”

Sota el títol de Són les sis a tota la Terra..., la Filmoteca de Catalunya ofereix una retrospectiva i una exposició amb motiu del centenari de Christian Bouche-Villeneuve, nom real de Chris Marker, que va néixer el 29 de juliol de 1921 a París i hi va morir el 2012. La retrospectiva, que es podrà veure fins al 31 d’agost, i l’exposició, fins al 30 de setembre, es nodreixen de múltiples fonts documentals: la Cinemathèque francesa, centre Pompidou, les filmoteques belga, espanyola i catalana... Esteve Riambau, director de la Filmoteca, destaca que l’exposició ha estat difícil de muntar per la diversitat de les peces i dels seus llocs de procedència.

Christine van Assche explica a El Punt Avui que Chris Marker tenia una personalitat múltiple i interessos infinits: “Era un gran experimentador i un pensador de les imatges, en totes les seves formes”. Marina Vinyes Albes, cap de programació, exposicions i serveis educatius de la Filmoteca, va destacar en la sessió inaugural del cicle que l’artista és “una de les figures més singulars de la història del cinema i es podria dir que de la història de l’art”, creador d’un “mètode singular de posar en relació imatges i paraules a través d’assajos cinematogràfics en forma d’àlbums de fotos, collages, cinema-novel·les...”

Aquesta diversitat formal, que l’allunya del cinema i la fotografia convencionals, està ben representada en la selecció de films de la retrospectiva i en la mostra. “L’exposició s’aproxima a certs aspectes de la seva obra, com la relació entre fotografia, text i cinema; les modalitats d’acoblament d’imatges i text en collages, llibres i pel·lícules”, diu Christine van Assche. En la sessió inaugural, es va poder veure el migmetratge La jetée, una distopia futurista de viatges en el temps creada a partir de fotografies, una veu en off i música.

La comissària destaca les variades influències cinematogràfiques de Chris Marker: “Estava molt fascinat pel surrealisme, per determinades pel·lícules d’aquest moviment que havia vist. També hi havia grans cineastes que admirava, com ara Hitchcock, en particular alguns fragments de Vértigo; cineastes russos com Tarkovski, Terry Gilliam... ”

Viatger curiós

Christine van Assche destaca altres facetes de la seva complexa personalitat artística: era un gran viatger, atret en particular per països que han viscut revolucions com la Xina o Cuba; era un fonamentalment un investigador (“no era una persona que es conformés, sempre estava buscant coses noves, i no només en el pla conceptual, també en els plans estètic i tecnològic”); tenia una “curiositat addictiva”; era un avantguardista i una persona individualista, que no formava part de cap moviment o escola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda