Patrimoni

Una columna doble del claustre de la UdG s’enfonsa

Els tècnics de Patrimoni ho atribueixen als canvis de temperatura en trobar-se sota una estructura de ferro

Una columna doble del claustre de Sant Domènec, actual seu de les facultats de Lletres i Turisme de la Universitat de Girona (UdG), es va ensorrar dijous sense provocar danys personals. Els tècnics de Patrimoni de la Generalitat han confirmat que no es tracta de cap acte vandàlic, sinó d’un ensorrament arran de les tensions entre la pedra i l’estructura de ferro que cobreix les columnes.

La columna que s’ha ensorrat es trobava a la part del claustre de l’antic convent dominic que no estava completa. De fet, les columnes es van recuperar posteriorment, així com parts de l’arc. Durant les obres de rehabilitació per convertir l’edifici en universitat es va posar una estructura de ferro que reposava sobre les columnes.

El rector de la UdG, Quim Salvi, que lamenta l’incident, explica que es restaurarà. Per la seva banda, Rafel Reixach, adjunt al rector i responsables d’espais, obres i infraestructures, explica que la hipòtesi que pren més força pel que fa a les causes de l’ensorrament, un cop descartada qualsevol possibilitat de vandalisme, són les contraccions del ferro sobre les columnes arran de la calor: “Aquesta és una obra que es va fer durant la rehabilitació per ubicar-hi la UdG. L’estructura de ferro estava sota la columna i, a més, no hi havia cap contrafort.”

Reixach, que és professor del departament d’arquitectura i enginyeria de la construcció, diu que s’encarregarà la restauració de la columna. Un treball que, segons explica, no és complex: “Potser caldrà fer alguna peça, ja es veurà. En tot cas, és una sort que l’edifici estigués tancat i no hi hagués ningú en el moment de l’ensorrament.”

LA DATA

1253
es va fundar el convent dels dominics, que, juntament amb l’església de Sant Domènec, té un gran valor històric.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda