Música

Goerne, com a casa

El baríton Matthias Goerne, sempre fidel a la Schubertíada, obrirà avui la 29a edició del festival empordanès, acompanyat per l’orgue de la basílica de Castelló

El festival ha programat divuit concerts fins al 29 d’agost, la gran majoria a Vilabertran

El baríton ale­many Matt­hias Goerne obrirà aquest ves­pre a la basílica de Cas­telló d’Empúries la 29a edició de la Schu­bertíada o, per ser més pre­ci­sos, de l’àmplia franja empor­da­nesa del fes­ti­val, que pro­grama també con­certs a Bar­ce­lona i a la loca­li­tat basca de Val­de­govía / Gau­bea, però que té el seu ori­gen i el seu cor a Vila­ber­tran. Que Goerne inau­guri la Schu­bertíada gai­rebé no és una notícia, perquè el can­tant ha actuat en 25 de les 29 edi­ci­ons del fes­ti­val, amb una fide­li­tat que cos­ta­ria tro­bar entre altres intèrprets i fes­ti­vals. “Ell era de l’Ale­ma­nya de l’est i la pri­mera vegada que va sor­tir del seu país va ser per venir a actuar a Vila­ber­tran. Fins i tot, una vegada que li van pro­po­sar anar a actuar al Fes­ti­val de Salz­burg, ell va dir que no, perquè el mateix dia tenia pre­vist fer un con­cert a Vila­ber­tran. I quan li van pre­gun­tar on era Vila­ber­tran i per què era tan impor­tant per a ell anar-hi, Goerne va res­pon­dre que a la nos­tra Schu­bertíada hi ha un dels millors públics de lied del món i també un dels més fidels. I ara hi torna sem­pre que pot, con­ver­tit ja en una figura mun­dial”, explica Jordi Roch, pre­si­dent i fun­da­dor de la Fun­dació Franz Schu­bert de Bar­ce­lona, orga­nit­za­dora de la Schu­bertíada. Per la mateixa con­fiança entre el can­tant i el fes­ti­val, quan Goerne va dir a l’orga­nit­zació que aquest any volia fer-hi un con­cert amb orgue, de seguida li van ofe­rir la basílica de Santa Maria de Cas­telló i el seu impo­nent orgue del segle XIX, que avui tocarà Juan de la Rubia. La jove vio­li­nista María Dueñas com­ple­tarà el trio encapçalat per Goerne, que inter­pre­tarà obres de Bach i Brahms. No serà l’únic pro­grama d’aquesta Schu­bertíada sense obres de Schu­bert: de fet, com explica Roch, no és una pre­missa del fes­ti­val que se n’hagin d’inter­pre­tar. “El nos­tre objec­tiu prin­ci­pal és evo­car les reu­ni­ons que Schu­bert feia a Viena amb els seus amics i segui­dors, on es par­lava de tot, de política, de lite­ra­tura, de filo­so­fia..., per aca­bar gai­rebé sem­pre amb Schu­bert tocant el piano.”

Evi­dent­ment, la música de Schu­bert tindrà un paper pre­e­mi­nent entre els divuit con­certs pro­gra­mats fins al 29 d’agost, la gran majo­ria a la canònica de Santa Maria de Vila­ber­tran, excepte un altre a Cas­telló i dos a Vilajuïga. Per exem­ple, aquest any s’inter­pre­ta­ran els tres grans cicles de lie­der de Schu­bert, en tres con­certs dife­rents: Win­ter­reise (‘viatge d’hivern’), que inter­pre­tarà demà diven­dres el baríton Andrè Schuen, acom­pa­nyat per Daniel Heide al piano, en el pri­mer con­cert d’aquesta edició a Vila­ber­tran; Die schöne Mülle­rin (‘la bella moli­nera’), a càrrec del baríton Kons­tan­tin Krim­mel, també amb Heide, el diven­dres 20 d’agost, i Schwa­nen­ge­sang (‘el cant del cigne’), que amb altres lie­der can­tarà el cèlebre baríton Flo­rian Boesch, jun­ta­ment amb el pia­nista Mal­colm Mar­ti­neau, el dis­sabte 21 d’agost.

Al cos­tat de noms ja con­so­li­dats com ara el tenor Chris­toph Prégar­dien, que el 18 d’agost inter­pre­tarà cançons de Wag­ner, Duparc i Schum­man, i la soprano Julia Klei­ter, que el dia 19 can­tarà lie­der de Liszt, Mah­ler, Wolf i Strauss –en els dos con­certs el pia­nista serà Julius Drake–, la Schu­bertíada també aposta pel talent jove: la tarda del dis­sabte 28 actu­a­ran a Vila­ber­tran qua­tre can­tants selec­ci­o­nats entre els par­ti­ci­pants a l’Acadèmia de la Schu­bertíada, diri­gida per Wol­fram Rie­ger: Fer­ran Albrich, Marc Serra, Ceci­lia Rodríguez i Jesús López Blanco. “Si només por­tem aquí grans can­tants inter­na­ci­o­nals a fer els seus con­certs, després què en queda? Sense la peda­go­gia aquest país se’n va en orris”, remarca Roch.

Com ja és tra­dició, el Quar­tet Casals ofe­rirà el con­cert de clo­enda de la Schu­bertíada, el diu­menge 29 d’agost, amb obres de Mozart, Salim i Xos­takòvitx, però abans pel fes­ti­val hau­ran pas­sat també el quar­tet de saxos Kebyart Ensem­ble; un altre quar­tet for­mat per Arnau Tomàs (vio­lon­cel), Anna Puig (viola), Ber­nat Prat (violí) i Joan Seguí, que tocarà l’orgue de Cas­telló; el vio­lon­cel·lista Edgar Moreau; els pia­nis­tes Emma Strat­ton, Javier Peri­a­nes, Nic­ho­las Ange­lich–amb les Vari­a­ci­ons Gold­berg de Bach– i Imo­gen Coo­per, amb un pro­grama dedi­cat a Schu­bert; la soprano Kat­ha­rina Kon­radi; el baríton Samuel Has­sel­horn; la mez­zo­so­prano Ema Niko­lovska, i la soprano Anna-Lena Elbert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.