Cinema

El Lleó torna a rugir amb força

Almodóvar inaugura demà la 78a Mostra de Venècia, en què competeix la catalana ‘Competència oficial’

La Mostra de Venècia ho té tot a punt per celebrar la 78a edició del festival cinematogràfic més antic del món. I ni la variant delta ha pogut aplacar els rugits del lleó que, materialitzat en or, coronarà un any més els guanyadors d’aquest certamen que començarà demà amb un plat fort, l’estrena mundial del nou film de Pedro Almodóvar.

Protagonitzada per Penélope Cruz i Aitana Sánchez-Gijón, Madres paralelas és una de les pel·lícules més esperades, tenint en compte que el director manxec no ha tornat a competir pel Lleó d’Or des que ho va fer amb Mujeres al borde de un ataque de nervios fa trenta-tres anys. L’any passat –segurament per pal·liar aquest deute– va rebre el premi a tota la seva carrera en el certamen venecià.

Una Biennale que marca múscul amb una selecció d’obres d’autors de primera línia qu, el jurat presidit pel sud-coreà Bong Joon-ho (Paràsits) haurà de distingir. Entre aquestes, una única representant catalana, Competència oficial, de Gastón Duprat i Mariano Cohn, també amb Penélope Cruz al repartiment, i que és una coproducció de Mediapro amb Televisió de Catalunya i RTVE que proposa una sàtira de l’univers cinematogràfic.

Amb segell català també es podrà veure a la secció Orizzonti Extra Costa Brava, Líban, de la jove cineasta libanesa Mounia Akl, produïda per Lastor Media i amb Clara Roquet com a coguionista. Narra els conflictes que sorgeixen en el si d’una família que ha fugit de la ciutat per viure tranquil·lament a la muntanya i resulta que els construeixen un abocador a tocar de casa.

Tornant a la competició, la presència d’autors consagrats és destacable, com també ho és, malauradament, la d’una reducció de la presència femenina a la direcció de pel·lícules de la Secció Oficial competitiva. En aquesta edició només n’hi ha cinc (vuit l’any passat). Destaca la neozelandesa Jane Champion, que mostrarà la producció de Netflix The Power of the Dog, amb Benedict Cumberbatch i Kristen Dunst. També competint destaca la nord-americana d’origen britànic Ana Lily Amirpour (Mona Lisa and the Blood Moon), l’actriu nord-americana Maggie Gyllenhaal que debuta en la direcció amb The Lost Daughter), la francesa Audrey Diwan (L’événement) i la russa Natasha Merkulova, que codirigeig amb Aleksey Chupov Captain Volkonogov Escaped.

La Mostra comptarà també amb altres figures autorals com són l’italià Paolo Sorrentino (È stata la mano di Dio), els francesos Stephane Brizé (Un autre monde) i Xavier Giannoli (Illusions Perdues), el mexicà Michel Franco (Sundown) i el xilè Pablo Larráin (Spencer) i el veterà Paul Schrader (The Card Counter).

Hollywood, ara sí

Si en el passat Festival de Canes els grans estudis nord-americans no van voler mostrar les seves obres més esperades, a Venècia presenten un aparador ben lluent. A més de l’esperada Dune de Denis Villeneuve (Warner Bros), s’hi projectaran títols com The Last Duel de Ridley Scott, amb Matt Damon, Adam Driver i Ben Affleck (Disney); Halloween Kills, la nova entrega de la saga de Halloween protagonitzada per Jamie Lee Curtis (Universal Pictures) –que també es podrà veure a l’octubre a Sitges– i el film de terror psicològic Last Night in Soho d’Edgar Wright, amb Anya Taylor-Joy (Universal Pictures).

Les estrelles també brillaran i ja hi han assegurat la seva presència, entre altres, Matt Damon, Adam Driver, Ben Affleck, Anya Taylor-Joy, Benedict Cumberbatch, Oscar Isaac, Timothée Chalamet i Kristen Stewart.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona