Art

Patrimoni

La prehistòria fa mudança

Com a pas previ a les obres de reforma de l’edifici, les 1.800 peces exposades al Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles s’estan portant als magatzems, on es conserven uns 800.000 objectes, sobretot del paleolític i el neolític

Quan un museu fa mudança, poca broma. Si en un simple canvi de casa l’operació pot acabar sent un caos, imagineu-vos quan retires les 1.800 peces delicades que tens en vitrines. En aquesta empresa –poc habitual, per sort per als que l’han de fer– està immers des de fa uns dies el Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (MACB): les seves sales d’exposició han de quedar buides per permetre la nova i definitiva tanda d’obres de reforma del museu.

Ahir al matí vam veure la conservadora del centre, Andrea Ferrer, i l’arqueòleg Joan Frigola submergits en aquesta feina rigorosa i gairebé quirúrgica d’agafar, anotar i embossar o encapsar tot aquest impressionant patrimoni, que va des de ceràmica fins a restes humanes, passant per ossos d’animals, fustes, peces d’ornamentació..., generalment del paleolític i neolític perquè a la Pia Almoina (l’edifici del segle XIV on està encabit el museu) s’hi recull, estudia i guarda o exposa el que els arqueòlegs desenterren de, per exemple, les coves de Serinyà i l’inesgotable jaciment de la Draga. També de les èpoques romana (la vil·la de Vilauba), medieval i moderna, que tants de testimonis han deixat a la ciutat i a la resta del Pla de l’Estany. Aprofitant la mudança, s’observa l’estat en què es troben les peces i, si cal, es restauren. Superat el procés, es porten als magatzems del museu, situats en un edifici annex, on es guarda el gruix de l’extraordinari fons del MACB: unes 800.000 peces, una xifra que el converteix en el museu gironí que en té més, segons va assenyalar el regidor de Cultura, Miquel Cuenca. Allà s’estaran fins que, finalitzada la reforma de l’edifici, es decideixi quins materials passaran a la nova exposició permanent.

Recta final de les obres

La reforma d’aquest museu va començar el 2009 i s’ha anat executant a mesura que l’Ajuntament –que n’és el titular– anava aconseguint recursos econòmics. L’última fase està valorada en uns 2,3 milions d’euros (comptant-hi la nova museografia), aportats per l’Ajuntament, la Diputació i la Generalitat. Fins ara ja s’hi han invertit al voltant d’1,3 milions. La intenció és fer les obres al llarg de l’any vinent, va dir ahir Cuenca. El projecte constructiu, redactat per Josep Maria Birulés, Frederic Cabré i Pia Romans (BCR Arquitectes), ja té el vistiplau de la comissió de Patrimoni (l’edifici està protegit) i es preveu convocar el concurs per a les obres a la tardor. Quant a la museografia, el corresponent concurs per escollir el projecte també es convocarà aviat.

En la proposta de BCR Arquitectes figura, entre els elements més rellevants, un nou accés principal pel carrer de la Pia Almoina i la construcció d’un edifici annex de nova planta que servirà d’auditori i per fer-hi activitats didàctiques. També es preveu reformar el carrer de la Pia Almoia perquè quedi a un sol nivell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona