cultura

societat

Formentera viurà les festes de Santa Maria amb un marcat to català

Van començar diumenge i s'allargaran durant tot l'agost

Formentera reivindicarà, i ja en farà vint-i-un anys, l'íntima relació que existeix entre les Pitiüses i els Països Catalans, i aquest any més que mai amb Catalunya, ja que el cartell de les festes del poble de Formentera està farcit d'artistes i grups catalans. De fet, el 5 d'agost, es commemora la conquesta catalana de les Pitiüses portada a terme per Guillem de Montgrí i Nunó Sanç I de Rosselló el 1235. L'illa més de moda de l'estiu rebrà aquest mes d'agost grups capdavanters de la música en català, com ara Els Amics de les Arts, però també hi haurà el grup Revolta 21, del Penedès, i Pirat's Sound Sistema, de Barcelona. Les festes van començar diumenge passat, amb una fotomarató, i s'allargaran fins al 30 d'agost. La celebració, que inclou actes de tota mena, es tanca amb una sessió de cinefòrum.

Les festes de Santa Maria, també anomenades Festes de la Terra, busquen any rere any apropar a la gent de Formentera el fet que “en català també es pot fer música, i bona”. Així ho explica la presidenta de la comissió de festes de Santa Maria, Raquel González, que afegeix que any rere any intenten que el cartell sigui variat, o sigui, que inclogui artistes i grups d'arreu dels Països Catalans, però matisa que aquest any ha coincidit que la majoria d'artistes provenen de Catalunya.

Durant el mes d'agost, l'illa oferirà activitats i prosseguirà amb una tradició que es va iniciar el 1989 quan el Kol·lectiu Bassetj' va transformar el dia de Santa Maria, de celebració bàsicament religiosa, en un dia de reivindicació per la seva íntima relació amb la conquesta catalana de les Pitiüses, el 1235, portada a terme per Guillem de Montgrí i Nunó Sanç I de Rosselló. Com explica la comissió de festes en un comunicat, no es tracta de fer només una revetlla, sinó que cadascuna de les activitats que es programen compleixin els objectius pels quals es va recuperar la diada el 1977, a mans de l'Obra Cultural Balear de Formentera.

Els dies forts, el 4 i el 5 d'agost, no faltaran els grups musicals capdavanters en llengua catalana. El 4 d'agost actuarà el grup mallorquí de ska, Oprimits; Revolta 21, un grup de hardcore del Penedès, i Pirat's Sound Sistema, al ritme de reaffe i rap, de Barcelona. Aquest mateix dia, també hi haurà l'actuació dels Dimonis i Bruixes Mals Esperits, d'Eivissa. El dia següent, el 5 d'agost, serà el torn del grup de més ressò dins el panorama de la música en català actual: Els Amics de les Arts. En les festes també hi haurà actuacions castelleres de ses Talaies de Formentera i de la Colla Castellera de la Vila de Gràcia, de Barcelona.

Formentera gaudirà també d'una festa de música electrònica, a càrrec, entre d'altres, d'Asstrio, un grup de música experimental de Barcelona.

Poetes

També es durà a terme el IX Encontre de Joves Poetes dels Països Catalans amb la participació de Pau Vadell, de Mallorca, Edgar Alemany, de Menorca, Jordi Marí, d'Eivissa, Esteve Portas i Maria Teresa Ferrer, de Formentera, el glossador Vicent Jeroni des Racó, i l'actuació en acústic del músic del País Valencià Pau Alabajos.

Terribas

El 20 d'agost, al jardí de ses Eres, de Sant Francesc, es farà la xerrada El projecte de TV3 als Països Catalans, a càrrec de la periodista i directora de TV3, Mònica Terribas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen