Art

El Bòlit obre una etapa transversal i hospitalària

Íngrid Guardiola posa l’accent en l’arrelament al territori i la potenciació de la creació i el pensament

Hi haurà exposicions sobre la cultura fluvial, el narcohumanisme, els foraviats i Pere Portabella

El Bòlit va presentar ahir la programació de la temporada 2021-2022, que inaugura l’etapa de l’assagista, investigadora cultural i professora Íngrid Guardiola al capdavant del Centre d’Art Contemporani de Girona amb una desena d’exposicions marc que abordaran des de la cultura fluvial o el món dels insectes fins al cànon artístic del futur vist des de la intel·ligència artificial, la petromasculinitat, el narcohumanisme o l’univers de Pere Portabella. L’aposta per l’arrelament al territori es posa de manifest des de la primera exposició prevista, Cap a les deus. Una gramàtica fluvial, que a partir del 8 d’octubre reunirà una quinzena d’artistes (Enric Ansesa, Jordi Mitjà, Jordi Isern, Pere Noguera, Josep M. Oliveras, Perejaume, Arnau Obiols o Job Ramos), en una reflexió sobre la cultura fluvial tan indestriable de Girona que es complementarà amb conferències i debats en els quals intervindran des de Maria Callís i Raül Garrigasait a Carles Guerra o Dolors Miquel. Una altra de les exposicions singulars del programa és Petromasculinitats (a partir del 14 d’octubre), comissariada per Arnau Horta, que comptarà amb la participació, a més de Cabosanroque, Andrés Hispano i Fèlix Pérez-Hita, de Cara Dagget, la pensadora que va encunyar aquest terme per referir-se a l’imaginari masculí vinculat al món del motor i al capitalisme fòssil del petroli. L’any vinent arribaran Narcohumanisme (març-maig del 2022), una oportuna revisió, en plena obsessió medicamentosa, de la cultura tabú dels fàrmacs i les drogues, alhora alienants i emancipadors, amb Eloy Fernández Porta i Núria Gómez Gabriel de comissaris, i Savis, locus & freaks (octubre 2022-gener 2023), en què Julià Guillamon i Adrià Pujol eixamplaran la mirada per englobar els excèntrics i foraviats que sovint “forneixen explicacions fulgurants sobre la realitat i els angles morts de la condició humana”. La proposta inclourà una pel·lícula de Mireia Sallarès sobre el psiquiatre republicà Francesc Tosquelles (1912-1994), recuperat gràcies a un treball de recerca sensacional de Joana Masó.

Les línies de treball que ha proposat la nova directora tenen com un dels objectius principals ampliar els projectes educatius i el suport a la creació, per mitjà de la incorporació de la Fundació Luis Seoane de la Corunya als convenis de residències d’artistes (se suma als ja existents de l’Escola Municipal d’Art, Lo Pati d’Amposta, Rad’Art d’Itàlia i la Chambre Blanche del Quebec) i la convocatòria de beques biennals (per a exposicions digitals, de creació i de comissariat). Acompanyada de Quim Ayats, vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament, Íngrid Guardiola va detallar els conceptes que guiaran la programació, entre els quals destaquen l’aliança entre el discurs i la pràctica, l’acostament als joves, el diàleg amb el teixit associatiu, l’arrelament al territori i la complicitat per atraure els ciutadans (terme que prefereix a l’oficinesc públics) cap a l’art “com un mitjà per entendre millor el món, de maneres noves i complexes”. En aquest sentit va subratllar que el Bòlit aspira a ser “un centre hospitalari” que posi al mateix pla el discurs, les obres i les persones. La programació se sustentarà en tres potes essencials: les exposicions, l’impuls del pensament a través d’activitats paral·leles i els tallers. “Un dels objectius que ens hem marcat és fomentar processos creatius, experiencials i d’aprenentatge, i crear un diàleg entre els formats expositius, les conferències, els debats i els tallers; tot això, per aconseguir vincular l’art amb la reflexió i el servei públic”, va comentar la directora del Bòlit.

El nou projecte també preveu continuar col·laborant amb festivals com l’Art & Gavarres o el Mot, que en la nova edició estarà dedicat a la naturalesa i a propòsit del qual el Bòlit ha programat l’exposició Insectòdrom (març-juny), amb Eduard Pou i Sara Fontan. També hi haurà col·laboració amb la Càtedra Ferrater Mora, a través de la qual la pensadora Hélène Cixous, un referent ineludible del pensament feminista, conversarà al Bòlit amb Xavier Antich i Marta Segarra.

Per altra banda, s’incorporen dos projectes nous al programa Bòlit Educa: Segona Residència, en col·laboració amb l’associació cultural La Volta, i Miticultor, un nou programa d’activitats adreçat al públic familiar, que se sumen als ja consolidats en l’etapa de Carme Sais en la direcció (Petit Bòlit i Bòlit Mentor). Segona Residència, que tindrà lloc a l’estiu, es proposa promoure el lleure i la formació artística a les places gironines menys cèntriques i més desateses de la ciutat per tal de dinamitzar-les culturalment. Aquesta temporada també s’aprofundeix en un projecte d’accessibilitat per incorporar material adaptat al llenguatge de signes a les exposicions. Finalment, el Bòlit continuarà amb les tasques de documentació tant de les activitats del centre com d’artistes del territori. D’aquesta manera, es continuarà treballant en la catalogació del fons bibliogràfic, incloent-hi l’Arxiu Viu d’artistes en actiu, a través del qual es promouran “exposicions orals” perquè els creadors expliquin en persona els seus treballs.“El principal objectiu d’aquesta programació és fer del Bòlit un centre d’art i cultural de referència tant en l’àmbit local com en el català i estatal, però mantenint les seves xarxes de proximitat i destacant-ne els elements singulars: un territori ric en natura, en comunitats, cultures i patrimoni”, va destacar Quim Ayats, que va advocar per “un servei públic més transversal que vetlli tant pel sector artístic com per la ciutadania del territori, entenent l’art i la cultura com un dret i la participació comuna eina indispensable”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda