Patrimoni

Troben en un jaciment de Castelldefels l’únic esquelet sencer conegut a Europa d’una cria d’elefant antic

L’animal va viure fa 120.000 anys i fins ara només s’havien localitzat ossos aïllats d’exemplars joves

A la cova del Rino­ce­ront de Cas­tell­de­fels s’ha tor­bat l’únic esque­let cone­gut a Europa d’una cria de ‘Pala­e­o­lo­xo­don anti­quus’, un ele­fant antic.

Els inves­ti­ga­dors de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona (UB) Mont­ser­rat Sanz i Joan Daura; i Maria Rita Palombo, de la Uni­ver­si­tat La Sapi­enza de Roma, han estu­diat aquest espècimen de cinc anys d’edat, uns 1.500 qui­lo­grams i que viure fa 120.000 anys.

A Europa hi ha diver­ses res­tes de ‘Pala­e­o­lo­xo­don anti­quus’ adults, però les de cries són escas­ses i cor­res­po­nen a ossos aïllats. Per això, les de Cas­tell­de­fels són les úniques res­tes de cries amb l’esque­let com­plet loca­lit­za­des fins ara. Aquesta cria va morir a la cavi­tat on ha estat tro­bat, on devia caure de manera acci­den­tal.

Es creu que per això els ossos estan en posició anatòmica i se n’ha pogut recu­pe­rar l’esque­let com­plet. La tro­ba­lla ha estat espe­ci­al­ment útil als inves­ti­ga­dors per estu­diar aspec­tes rela­ci­o­nats amb el crei­xe­ment dels ele­fants. És difícil deter­mi­nar l’edat d’aquests ani­mals, perquè són de crei­xe­ment lent, el seu esque­let con­ti­nua crei­xent en l’edat adulta i reem­pla­cen les dents fins a cinc cops al llarg de la vida.

En l’exem­plar ana­lit­zat s’hi observa, per exem­ple, que cada fèmur pre­senta un estat de crei­xe­ment dife­rent. Per tant, els inves­ti­ga­dors apun­ten que el cri­teri que s’uti­litza actu­al­ment per deter­mi­nar l’edat dels ele­fants fòssils a par­tir de l’estat de fusió dels ossos no es pot con­si­de­rar fia­ble.

El jaci­ment de la cova del Rino­ce­ront cor­res­pon a un moment cro­nològic molt poc cone­gut a la península Ibèrica i a la conca medi­terrània. Els inves­ti­ga­dors de la UB han apun­tat que se sap molt bé com eren la fauna i el mdi natu­ral de la dar­rera gla­ci­ació, espe­ci­al­ment a par­tir de les espècies pro­ce­dents de lati­tuds sep­ten­tri­o­nals, com el mamut o el rino­ce­ront lla­nut. En canvi, hi ha molt poca infor­mació de les espècies que hi vivien abans. En aquest sen­tit, el jaci­ment de la cova del Rino­ce­ront és un arxiu impor­tant per conèixer aquest dar­rer moment càlid o inter­gla­cial, amb la presència d’espècies que des­a­pa­rei­xe­ran amb l’arri­bada de la dar­rera gla­ci­ació, com l’ele­fant antic

L’esque­let del fòssil tro­bat a Cas­tell­de­fels està expo­sat a l’Espai de Pre­història del Gar­raf, a la bibli­o­teca Ramón Fernàndez Jurado de Cas­tell­de­fels.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.