Música

Compositora del seu temps

Helena Cánovas, premi Carmen Mateu, s’està obrint camí des d’Alemanya

La jove compositora osonenca Helena Cánovas (Tona, 27 anys) va guanyar fa pocs dies la segona edició del Carmen Mateu Young Artist European Award Opera and Dance, un premi organitzat per la Fundació Castell de Peralada per fomentar el talent jove, aquesta vegada dins del camp de la composició operística. Com a conseqüència d’aquest guardó, Cánovas compondrà una òpera de cambra que s’estrenarà el 2024 al Festival Castell de Peralada i es representarà posteriorment també al Gran Teatre del Liceu i al Teatro Real de Madrid. “M’han donat molta llibertat per crear aquesta òpera i, de partida, ells només em concreten amb quants intèrprets podré treballar a l’escenari. Hi tindré la tutoria d’Albert Garcia Demestres, però ell escoltarà sempre les meves idees i, a més, vull participar també en triar la temàtica de l’òpera i col·laborar en el llibret i en la posada en escena, treballant en equip d’una manera transversal”, afirma aquesta compositora, que valora especialment l’aposta del festival empordanès per la nova creació i el talent emergent.

Actualment, Helena Cánovas viu i treballa a la localitat alemanya de Colònia. A Alemanya, hi ha compost ja una òpera de cambra, La noia, però centrant-se només en la música. “A Colònia, hi estic acabant el meu segon màster i, des del 2019, estic rebent molts encàrrecs. Allà s’hi fa molt teatre musical contemporani experimental, i per exemple a l’abril estrenarà una obra amb un ensemble de cambra i tres actrius amb veu parlada, sobre memòria històrica, creada a partir de les històries sobre la guerra i la postguerra espanyola que m’explicava la meva àvia.”

De fet, Helena Cànovas no para. Demà mateix s’estrenarà a la ràdio pública alemanya una obra seva titulada Tenebrae Once Again. I el mateix dia que va rebre el premi Carmen Mateu, el dimarts 9 de novembre al Museu d’Art Contemporani de Barcelona, hi va tenir lloc també la seva primera estrena a Catalunya: la interpretació de la seva obra Amarga Once Again, a càrrec de la formació de corda Leos Quartet i el baríton Ferran Albrich.“Jo intento no pensar molt en com d’innovadora és la meva música. Vull fer simplement música, i utilitzo molt l’harmonia, però també sons que van més cap al soroll o estructures més trencades”, explica Cánovas, molt conscient que neda contra corrent: “Dins del tant per cent petitíssim de la població que escolta música clàssica, encara és molt més reduït el percentatge de gent que escolta música posterior al segle XIX, i en canvi dins del pop resulta estrany que algú escolti un disc anterior al 2014.”El seu mètode creatiu no difereix substancialment al dels compositors de la vella escola: “Entre la notació musical i els dibuixos continua estant el pentagrama”, conclou. Però a partir d’aquí tot és possible. Entre els seus projectes, hi ha també la gravació d’una obra seva, a càrrec de l’Eternum Saxophone Quartet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA