Llibres

Viatges a Amèrica

La Carta del Descobriment, escrita per Cristòfor Colom, torna a la Biblioteca de Catalunya 17 anys després d’haver estat robada

Després d’un estrany periple de prop de disset anys, ahir va tornar a la Biblioteca de Catalunya l’incunable de Cristòfor Colom Epistola de insulis nuper inventis. La Carta va ser sostreta i exportada il·legalment entre el 2004 i el 2005, no se sap de manera exacta, i va ser substituïda per una còpia facsímil que va ocultar el robatori fins a l’agost del 2012, en què els Mossos d’Esquadra van advertir del fet després que es relacionés aquest cas amb un de similar que va tenir lloc a la Biblioteca Riccardiana de Florència.

A partir de l’incident de Florència, el 2011, diferents organismes nord-americans relacionats amb el món de l’art van iniciar una investigació centrada en altres exemplars de l’epístola. El 2012 es va confirmar que l’exemplar de la Biblioteca de Catalunya havia estat sostret i substituït per una còpia facsímil.

Gràcies a la col·laboració dels governs implicats i del treball conjunt de les forces de seguretat nacionals i internacionals, es va localitzar i recuperar l’exemplar als Estats Units. El 2018 la Carta va ser retornada a l’ambaixador espanyol als EUA. Després va viatjar a Madrid, on va quedar dipositada al Ministeri de Cultura i Esport durant els darrers tres anys. I fins ahir.

L’Epistola de insulis nuper inventis és un incunable de gran valor històric i documental, del qual només es van estampar nou edicions i diverses versions. Va ser impresa per Stephan Plannck a Roma, cap al 1493, i relata els esdeveniments del viatge de Colom a Amèrica a partir del moment en què l’expedició va sortir del port de Pals, el 3 d’agost de 1492, i fins al retorn a Lisboa, el 4 de març de 1493.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS
art

Mor Richard Serra, l’escultor monumental

barcelona