Música

Narcís Comadira, artista convidat de l’Auditori

El polifacètic creador gironí hi serà present en una exposició, una conversa amb Joaquim Nadal i un recital amb música d’Albert Guinovart

Goran Bregovic, Rosario i Mishima, en la programació de l’Auditori

“Per què afegir més desordre a aquest món? / Jo solament aspiro a donar un poc de forma / al llenguatge i la imatge. / Vana follia, ho sé. I, tanmateix, no paro.” Aquests versos de Narcís Comadira (Follia) obrien el dossier que ahir es va lliurar als assistents a la roda de premsa de presentació de la programació de l’Auditori de Girona per al primer semestre del 2022. Comadira, que el 22 de gener farà 80 anys, serà el primer “artista convidat” de l’Auditori de Girona i estarà present de diverses maneres al llarg d’aquesta programació: els seus versos apareixeran en els programes de mà dels diferents concerts programats, i del 20 de març al 12 de juny es podrà visitar a l’ampli vestíbul de l’Auditori l’exposició Narcís Comadira: del gest sensible i la paraula dibuixada. A més, el polifacètic creador gironí, reconegut poeta, pintor, dramaturg, traductor i assagista –també melòman i assidu de l’Auditori– mantindrà el 3 d’abril una conversa amb l’historiador i polític Joaquim Nadal, sobre Girona i la seva poesia, i el 12 de juny oferirà un recital poètic amb la “caixa de ressonància” d’una peça musical composta pel seu amic Albert Guinovart. “Les institucions culturals del segle XXI han de vèncer els seus propis límits, no oferir propostes hermètiques”, va dir Víctor García de Gomar, programador de música clàssica de l’Auditori, per argumentar el naixement de la figura de l’artista convidat, estrenada per Comadira, que ja va ser poeta convidat de la temporada 2017-18 del Palau de la Música Catalana. “Música i poesia estan molt lligades. Els poetes intentem donar sentits nous a paraules velles, d’una manera semblant a com ho fan els músics amb els sons i els instruments”, va dir ahir Comadira en la roda de premsa, acompanyat també pel director de l’Auditori, David Ibáñez; els representants de l’Ajuntament de Girona i la Diputació, Quim Ayats i Albert Piñeira; el tècnic de música de La Marfà, Dani Ortiz, i el compositor Benet Casablancas. D’aquest autor, el prestigiós Diotima Quartet n’estrenarà el Quartet núm. 6, Pluie Oblique, en un programa que completarà el seu Quartet núm. 3 i el Quartet de corda en Fa major de Ravel. “El quartet de corda és possiblement la forma més elevada, més depurada i més essencial de música”, va dir Casablablancas.

El concert del Diotima Quartet és una de les grans apostes de la programació clàssica de l’Auditori, juntament amb els del tenor peruà Juan Diego Flórez; l’únic concert a Catalunya de l’Orchestra of the Age of the Enlightenment, dirigida per Mark Padmore, i el debut a l’Auditori del pianista francès Lucas Debargue. Aquest apartat es completa amb la Simfonova de Marcel Gorgori, en format de tres veus i piano; la Cobla Ciutat de Girona (La cançó tradicional i la cobla) i l’Orquestra de Girona (Misa Tango & Piazzolla); la cantata Vet-ho aquí, que interpretaran els cors del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, i el concert participatiu amb la Simfònica del Vallès i cantaires dels cors gironins que interpretaran la Novena de Beethoven.

La cloenda de la gira d’Els Amics de les Arts, la presentació del nou disc de Mishima i els concerts de Nacho Vegas (Festival Neu!), Morgan (Black Music Festival), Straight No Chaser (Girona a Cappella) i Goran Bregovic, que hi presentarà Tres cartes de Sarajevo per celebrar els 10 anys del Festival Ítaca, Cultura i Acció, comparteixen programació amb altres propostes tant o més variades. Hi haurà també Rosario, la cantant francesa Zaz, Magalí Sare –serà l’estrena oficial del seu segon disc com a compositora–, el concert familiar L’animalari urbà de The Tyets, el Paradís de Joana Gomila & Laia Vallès, el Salt mortal de Pol Batlle amb Rita Payés; l’espectacle Els colors de Duke Ellington, de Cascai i Girona Jazz Project, i l’actuació del músic senegalès Momi Maiga.

Bill Frisell, a La Marfà

El gran guitarrista nord-americà de jazz Bill Frisell no només actuarà a l’Auditori amb el seu trio, sinó que també oferirà una classe magistral a la Marfà, la tarda del mateix dia 1 de maig, per només 10 euros. La Marfà ha programat 26 activitats formatives, entre les quals també hi ha una classe magistral de bateria amb Jorge Rossy, diverses sessions del curs de gestió en el sector musical, i un taller sobre composició en el pop a càrrec de Mazoni.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona