Cinema

Crítica

cinema

Rastres de calidesa humana

Magaluf, nucli costaner del municipi mallorquí de Calvià, és una zona turística que apareix sovint als mitjans de comunicació pels efectes de les superofertes alcohòliques des seus bars i altres establiments: Punta Balena a la matinada plena de cossos en estat etílic i de vomitades, les baralles de borratxera, les morts accidentals dels que, volent llençar-se a la piscina de l’hotel des del balcó de la habitació, s’estavellen al terra. Miguel Ángel Blanca podria haver explorat, entre la denúncia i el gust per rabejar-se en les misèries humanes a la manera d’Ulrich Seidl, en aquest abocador de la classe treballadora europea, que s’hi desfoga de la seva explotació laboral i de les frustracions consumistes. Ha preferit, però, fer una altra cosa: aquest món alienat, amb el seu turisme de gatera, és el marc, o si es vol el rerefons omnipresent, d’una història (o històries) de fantasmes on rastrejar una calidesa humana.

És així que, trepitjant el territori incert entre el documental i la ficció en què les persones es converteixen en personatges, presenta dos duets a Magaluf ghost town: un està format per una dona gran (que sent i convoca l’esperit del seu marit difunt) i un migrant africà al qual ella, creant-se una relació maternofilial, hostatja a casa seva per arribar a final de mes; l’altre per dos joves amants (un dels quals vol ser actor) que voldrien fugir del lloc, però a la vegada s’hi senten fortament vinculats, atrets pel magnetisme d’un illot rocós i les llegendes, com ara que Magaluf exigeix el sacrifici d’un turista. A través d’ells, amb sensibilitat i ironia, Miguel Ángel Blanca troba la humanitat allà on sembla perduda.

Magaluf ghost town
Director: Miguel Ángel Blanca. Gènere: documental
Catalunya, 2021


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda