Cultura

The Tyets porta a Girona el seu ‘Animalari urbà’

El grup maresmenc estrenarà diumenge a l’Auditori l’espectacle familiar del disc que va fer per a La Bressola

El duet maresmenc The Tyets, un dels noms referencials de les noves músiques urbanes a Catalunya, estrenarà aquest diumenge a l’Auditori de Girona (12 h, 10 euros) l’espectacle familiar basat en el disc Animalari urbà, que el grup va fer per encàrrec de les escoles La Bressola de la Catalunya del Nord, amb el seu cor infantil i altres artistes provinents de gairebé tot el domini lingüístic català. De fet, en el concert de Girona, The Tyets –en formació de sextet– estaran acompanyats per una vintena de nens i nenes de La Bressola i per alguns dels convidats del disc, entre els quals hi ha els gironins Pol Bordas i Malson Atmosfèric, que col·laboren en el tema L’aranya.

“La Bressola ja havia fet altres discos, però normalment treballaven amb cantautors, i aquest any van decidir donar-li un toc de músiques urbanes i ens van proposar que el produíssim al nostre estudi de Mataró, La Kate Studios. I en comptes de fer-lo nosaltres sols, vam decidir convidar músics d’arreu dels Països Catalans”, recorda Oriol de Ramon, que forma The Tyets amb Xavier Coca. En directe els acompanyen també les guitarres de Pau Ruz i Juan Galán i la bateria i les percussions dels germans Pau i Ferran Samper.

Per musicar tota una sèrie de poemes del llibre Animalari de l’escriptor barceloní Enric Larreula, The Tyets van reclutar “gent amb la qual ja havíem treballat o amb qui almenys ens coneixíem”, com ara el lleidatà Yung Rajola (El colom), els ebrencs Pepet i Marieta (El grill), el mallorquí Baaldo (La cuca), la cantant Ariox, de Cardedeu (El porc), els valencians Maluks (El poll), els mataronins Andana (La tortuga), el també maresmenc Yung Rovelló (El pingüí) i el nord-català Julià Leone, fent equip amb Juan Galán i Roots, també de Mataró, a El lleó. El cor de La Bressola canta en dues cançons, La girafa i El ratolí, el tema triat com a primer single i videoclip .

El disc Animalari urbà (Luup Records) ha estat triat com a millor disc de música familiar del 2021 en els premis de la crítica de la revista Enderrock, i concretament amb El ratolí The Tyets va guanyar el XIV Premi Miquel Martí i Pol a la millor poesia musicada. A més, les presentacions en directe, que inicialment només estaven previstes a Girona i Perpinyà (21 de maig), ja s’estan convertint en una petita gira per tot Catalunya.

En escena, els músics de la banda apareixeran convertits en micos caçaratolins, una idea que s’entén millor veient el videoclip d’El ratolí. “Estem acostumats a fer una mica el pallasso, però en aquest cas hi ha un guió i uns diàlegs, amb un sentit de l’humor adreçat tant als grans com als petits”, diuen The Tyets, que no paren de produir i mesclar discos per a altres artistes, i que el 4 de març llançaran el primer single i videoclip del seu nou disc .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.