Cinema

El retrat de Cati Jacomet, una pastora de 80 anys de Pedret i Marzà, aspira als VOC

És la protagonista del curt de la rosinca Maria Velasco, seleccionat a la mostra d’audiovisual en català d’Òmnium que avui es podrà veure al Truffaut

Com ha demostrat novament Alcarràs, el retrat que ha fet Carla Simón sobre les dificultats per viure de la pagesia, premiat amb l’Os d’Or del Festival de Berlín, les històries locals són d’interès global. Amb unes inquietuds semblants, Maria Velasco fa temps que, en un altre àmbit i sense altres recursos que els propis, treballa de forma autodidacta, primer fotografiant i ara filmant gent anònima que treballa en oficis tradicionals en clara regressió, amb la voluntat de recuperar el patrimoni immaterial del territori.

Després de Diàlegs amb el mar, una aproximació personal al món de la pesca de Roses, la seva ciutat, ara ha realitzat el curtmetratge Vull ser pastora, una de les quatre obres finalistes, dins la secció documental, als premis VOC, la mostra d’audiovisual en català d’Òmnium Cultural que des de principis de mes es projecta a diversos cinemes dels Països Catalans. L’objectiu dels premis és “potenciar el talent emergent que escull el català per a les seves creacions”. Avui, la mostra arriba al Truffaut de Girona (18 h), on l’autora presentarà el treball.

Molt contenta que el seu curt hagi estat escollit, declara que és sobretot pel fet que dona visibilitat a la història que vol explicar, la “d’una dona que lluita contra corrent, des d’una mirada intimista i sobre allò que m’interessa, que és la relació de vincle entre els humans i la natura”.

La protagonista és Cati Jacomet, una dona que als 80 anys encara exerceix com a pastora a Pedret i Marçà. Malgrat que el curt només dura deu minuts, remarca que és fruit de molts anys de treball i d’una vinculació personal de l’autora del documental amb la protagonista, a qui defineix com una persona tenaç, honesta, humana i senzilla. Com reflecteix al curt, pel que tem més és pel dia que haurà de deixar de fer allò que li agrada i que ha fet tota la vida, que és cuidar el seu ramat diàriament. “És una autèntica relació d’amor entre diferents espècies”, manifesta Velasco, que també explica que ningú dona suport a la feina que fa ni valora amb un preu just el seu ramat, del qual no es podrà desprendre com cal. La realitzadora, que també assegura que treballa contra corrent, té al calaix altres documents que qui sap si sortiran mai a la llum.

Premis Versió Original en Català (VOC)

Premis VOC és un projecte impulsat per Òmnium Cultural amb la finalitat d’estimular la producció de continguts audiovisuals de qualitat en llengua catalana, contribuir a la seva difusió i ampliar-ne el públic. Engloba tres categories: curtmetratges de ficció, curtmetratges documentals i Sala Oberta, destinada a projectes audiovisuals emmarcats dins dels nous formats, en fase de desenvolupament. El 9 de març es faran públics els guanyadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda