Patrimoni

Sant Feliu de Guíxols

Més memòria de la guerra civil

L’Arxiu Municipal troba algunes imatges del fons de la Guerra Civil de l’exalcalde franquista Vicenç Gandol entre els papers dipositats pels hereus de l’historiador Lluís Esteva i Cruañas

Contenen anotacions al revers

Les guer­res, aquests dies que el con­flicte per la invasió russa a Ucraïna ens arriba per múlti­ples canals, són moments que vin­dria de gust obli­dar. Però que un cop han pas­sat convé recor­dar per no enso­pe­gar altre cop amb la mateixa pedra. De la Guerra Civil Espa­nyola, el mate­rial gràfic que es con­serva és molt més reduït, segu­ra­ment, que el que s’està gene­rant aquests dies a Ucraïna en qüestió d’hores. I a l’Arxiu Muni­ci­pal de Sant Feliu de Guíxols, que bevia sobre­tot del mate­rial, par­cial, que el pri­mer alcalde fran­quista, Vicenç Gan­dol, havia acu­mu­lat en uns quants cen­te­nars d’imat­ges, ara n’han res­ca­tat set més d’inèdites. Esta­ven tras­pa­pe­ra­des dins del fons de l’his­to­ri­a­dor Lluís Esteva i Cruañas, ara en curs de digi­ta­lit­zació després de ser dipo­si­tat pels seus hereus, i cul­mi­nen la feina d’inven­tari que Àngel Jiménez va fer dècades enrere del fons Gan­dol.

Les imat­ges des­co­ber­tes ara per l’arxi­ver Josep Aula­dell pre­sen­ten vis­tes de tres edi­fi­cis requi­sats: el Garatge Cen­tral, de la pla­ceta de Sant Joan; la Casa de la Cam­pana, a la ram­bla del Por­ta­let, i un magat­zem, pos­si­ble­ment del port, amb mili­ci­ans al seu davant. També hi ha una imatge d’una pin­tada con­tra un deser­tor, una vista del car­rer Major a l’inici de la reti­rada repu­bli­cana, un retrat de la placa del car­rer Fran­cesc Macià, ara car­rer Major, i una vista gene­ral de Sant Feliu des del Molí de Vent, on es veu un hidro­avió dels solle­vats al cel de la ciu­tat.

Una par­ti­cu­la­ri­tat d’aques­tes foto­gra­fies són les ano­ta­ci­ons que l’autor escri­via al revers, que apor­ten una infor­mació vital sobre les imat­ges. Així, en molts casos, Vicenç Gan­dol feia cons­tar que la imatge havia estat presa “en plena alarma” o bé amb “la gent als refu­gis”, detalls que expli­quen que en una gran part d’aques­tes foto­gra­fies no hi apa­re­guin per­so­nes. El fotògraf apro­fi­tava els moments de soli­tud pro­vo­cats per les alar­mes per fer una feina que, en un entorn de guerra, podia por­tar-li pro­ble­mes si les hagués retra­tat ober­ta­ment.

Altres imat­ges també pre­sen­ten infor­mació impor­tant al seu revers, com ara la foto­gra­fia de l’hidro­avió sobre Sant Feliu feta, segons Gan­dol, a les “7 matí - després d’una bomba aèria sobre els banys de Sant Elm” (sic).

La direc­tora de l’arxiu gui­xo­lenc, Maria Àngels Suquet, admet que no saben què feien aque­lles imat­ges de Gan­dol entre els papers d’Esteva, que sem­pre va ser un his­to­ri­a­dor astut. Podria trac­tar-se d’un sim­ple des­cuit. A tots ens ha pas­sat de dei­xar un lli­bre i no veure’l mai més, i a l’inrevés. O bé per docu­men­tar que Gan­dol, que després va ser dis­tin­git com a alcalde i prou ben trac­tat pel règim per moder­nit­zar el pas­seig i altres obres, acu­mu­lava pro­ves de col·lec­ti­vit­za­ci­ons o l’asse­nya­la­ment de per­so­nes per part dels repu­bli­cans, i sabia quan hi hau­ria bom­bar­de­jos. La imatge de la reti­rada de les tro­pes i mili­ci­ans repu­bli­cans i anar­quis­tes, per comp­tes de car­rers deserts, està tirada d’ama­ga­to­tis des del seu balcó al car­rer Major. Però, fos com fos, no n’hi ha cap altra i avui tenen un valor històric insubs­tituïble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.