Arts escèniques

El Sismògraf d’Olot, l’únic festival català integrat a la xarxa Perform Europe

El festival de moviment obre la mirada al paisatge i l’expressió a través del cos

Inclou 38 espectacles, la majoria dels quals tindran lloc del 7 al 10 d’abril

El Sismògraf , aquell festival que durant les primeres 13 edicions detectava el moviment, ara també s’escolta el planeta. Després de desmarcar-se de ser el festival de referència de dansa a Catalunya –això implicava una càrrega en la programació per esdevenir mercat de projectes– s’ha vinculat a iniciatives que tenen ben present el paisatge i la natura. Ho fan col·laborant amb propostes que es mouen en aquesta línia (no necessàriament pedagògiques) o assumint-les des de la mateixa organització. Gràcies a això és l’únic festival a Catalunya que ha pogut adherir-se a la xarxa Perform Europe , tot convidant tres companyies internacionals, gràcies als fons Next Generation.

El Sismògraf es programarà, de nou a la primavera (l’any passat es va traslladar a l’octubre per la pandèmia), amb 35 espectacles del 7 al 10 d’abril. El cap de setmana anterior, el 2 i 3 d’abril, hi haurà un avançament amb una proposta triple que defineix bé la intenció de la nova identitat. La companyia Maduixa presenta Migrare, que aborda el repte social i de gènere; Ada Vilaró mostra a S.O.S., la preocupació per l’emergència climàtica, i Insecta Dance Music, del duet de música electrònica i poesia Jansky, experimenta amb els sons dels insectes per crear un concert de realitat sonora augmentada.

Amb la intenció que el públic s’atreveixi a formats i propostes artístiques més obertes, es convocaran itineraris de diverses hores de durada que combinin el passeig amb les actuacions més diverses, com ara la representació de dotze eugues trotant pel centre de la ciutat: s’ha fet una convocatòria per triar 12 ballarines que interpretin el comportament d’aquests animals, amb el suport de les artistes sueques Anna Källblad i Helena Byström. Altres propostes internacionals són Nebula, de la francesa d’origen brasiler Vania Vaneau, que abordarà la relació cos humà-natura en un context postapocalíptic des del cràter del volcà Montsacopa, o Gratte Ciel, de la companyia francesa Rozéo, que presentarà un espectacle de contemplació sobre delicades perxes metàl·liques des de l’estadi d’atletisme.

Creació catalana, també

El gruix de la programació continua sent de companyies catalanes. I tot i que no hi hagi el compromís de mercat (que assumirà un altre festival quan hi hagi consens entre les associacions de la dansa i l’Institut de les Empreses Culturals de la Generalitat), continuarà havent-hi relació amb d’altres d’estratègics com ara Fira Mediterrània o Fira Tàrrega, i també amb el Terrassa Noves Tendències o l’Escena Poblenou, entre d’altres. Creadores com ara Xesca Salvà i Marc Villanueva (Paramecis i meteorits); Amer Kabani (Runa); Raquel Gualtero (Panorama); Àngel Duran (Papillon)... figuren en els itineraris. Una proposta que es manté és el diumenge al parc Nou, en què hi intervindran sis companyies.

Cultura no podrà destinar la partida com a estratègica, però sí que li podrà donar suport com a festival en una altra línia de col·laboracions, molt menys estable que l’assignació a mercats. També s’obrirà la invitació a programadors perquè coneguin propostes i les adaptin al seu espai. I és que, això sí, la majoria d’accions es vincularan al paisatge del Parc Natural de la Garrotxa, són un site specific que les converteixen en irrepetibles, deia ahir l’alcalde i regidor de cultura d’Olot, Pep Berga.

LA XIFRA

4
itineraris
proposa aquesta edició del Sismògraf, que vinculen 14 espectacles. Alguns repeteixen en dos itineraris.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

girona

El Festival Acoustic Vell celebra l’edició XXVI

Girona
cinema

‘Traca’ i ‘Anhel de llum’ guanyen el festival de curts en català d’Òmnium

bArcelona
Crítica

Inefabilitat i sublimitat

música

Dusminguet farà un concert de comiat el 22 de juny a les Borges Blanques

Barcelona

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols