Patrimoni

opinió

El valor de Vilanera

Parlarem del territori de l’Escala, ja que aquest municipi de l’Alt Empordà està definint el seu espai patrimonial en aquest moment. L’esforç fet pel municipi és molt gran: s’han posat en valor tots els elements, tant de patrimoni cultural com natural. I aquesta és la prioritat de l’Ajuntament actual.

Tots, quan parlem de l’Escala, a la Costa Brava, pensem en un lloc d’història, en els ibers, els grecs, els romans: Empúries. Però també pensem en l’edat mitjana, i fins avui. Es conserven molts i valuosos testimonis que segueixen tota aquesta història, amb monuments que donen la importància d’aquest indret en l’àmbit europeu. Patrimoni cultural: Empúries, arqueologia, edat mitjana… El jaciment grecoromà d’Empúries necessita un capítol a part per la seva importància mundial. També cal citar diversos jaciments, alguns lligats a Empúries.

Són moltes les infraestructures culturals que té l’Escala, i són molts els monuments que conserva i expliquen la seva història. Només n’anomenarem alguns que em semblen més significatius, i que expliquen el caràcter de la vila i la història de la seva vida: l’Alfolí de la Sal, construït el 1697, la casa de pescadors Can Cinto Xuà, el Clos del Pastor, el cementiri mariner, del 1835, neoclàssic, la torre de defensa del Pedró i de Montgó, del 1598, de defensa contra la pirateria, el castell dit carolingi de què només es conserven el portal i la façana, Can Maranges, del segle XVIII i reformada el 1831, entre d’altres.

Patrimoni natural: costa, mar, corredors naturals. Dos parcs naturals de Catalunya, definits amb tota la seva complexitat: al nord, el parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà i al sud, el parc natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter. És en aquest conjunt on pren importància el mas de Vilanera, amb origen al segle XVI, que l’Ajuntament ara vol adquirir. Això vol dir la masia de Vilanera, amb diverses construccions, una necròpoli del final de l’edat de Bronze (1.200-700 a C.), les ruïnes del monestir de monges benedictines, de l’any 1328, i la torre de defensa.

El territori de Vilanera és l’emplaçament que uneix els dos parcs naturals citats. La incorporació de Vilanera al discurs patrimonial de l’Escala suposa el punt d’entrada al municipi des de l’interior (l’altre punt és el mar). L’Ajuntament de l’Escala pretén convertir-lo en centre de difusió global del municipi, amb totes les seves particularitats i valors. Que en cada una de les infraestructures citades al començament és parcial i aquí es resumeix i s’engloba tot: paisatge cultural i natural.

Vilanera, pot convertir-se en centre d’interpretació de l’ala oest de la Costa Brava. En un espai de la biosfera que engloba la diversitat del paisatge, buscant un desenvolupament sostenible de la Costa Brava. Tot en la recerca d’un ecosistema al territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona