Patrimoni

La intel·ligència artificial centrarà les Jornades Varés

La trobada, que recupera el format presencial, se celebrarà del 16 al 19 de novembre

El CRDI publica un manual de referència per al tractament de les imatges i els documents audiovisuals

Les Jornades Antoni Varés d’Imatge i Recerca, organitzades pel Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l’Ajuntament de Girona (CRDI), estaran dedicades a l’aplicació de la intel·ligència artificial en la gestió dels documents. Coincidint amb el 25è aniversari del CRDI, les jornades recuperaran el format presencial, del 16 al 19 de novembre, i inclouran la lectura de ponències i comunicacions al Palau de Congressos, i els tallers pràctics a les dependències de l’Arxiu Municipal, el primer i l’últim dia de la trobada.

En aquesta dissetena edició, destacarà la presència del professor de la Universitat de Dublín Yalemisew Abgaz, que presentarà el marc de debat amb la ponència ‘La vostra col·lecció de patrimoni cultural està preparada per a la IA? Una metodologia per a l’enriquiment semàntic d’imatges i fotografies culturals’. Uns altres convidats rellevants seran Vera Chiquet i Peter Fornaro, de la Universitat de Basilea, que parlaran d’‘Interoperabilitat en fotografia computacional’, així com Gustavo Lozano, de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, que abordarà la ‘Identificació de processos fotogràfics mitjançant tècniques d’aprenentatge de màquina’. Per la banda catalana, els experts Josep i Ariadna Matas faran una aproximació a la legislació europea en matèria d’imatge i drets de propietat intel·lectual.

Entre les intervencions previstes, també mereixen atenció la de Brecht Declercq, que donarà a conèixer l’activitat del Flemish Institute for Archiving en la digitalització de material audiovisual; la de Damián González, sobre els arxius fotogràfics del Comitè Internacional de la Creu Roja (ICRC); la de Gabriel Betancor, que presentarà l’Archivo de Fotografía Histórica de Canarias, o la de Daniel Pitarch, sobre la utilització d’eines d’intel·ligència artificial al mateix CRDI.

La posició capdavantera del centre arxivístic gironí en el tractament i la conservació d’imatges es posa de nou en relleu amb la publicació d’una Guia per a la descripció de documents fotogràfics i audiovisuals que ha d’esdevenir un instrument de referència en la matèria, segons els autors. L’objectiu és fixar normes i procediments per a la descripció d’aquests documents i omplir un buit tant en l’àmbit nacional com en l’internacional per impulsar la normalització definitiva del sector.

LA DATA

16.11.22
és el dia
que començaran les jornades al Palau de Congressos, que engloben tant ponències com tallers.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA