Cultura

El jutge arxiva la querella contra Pepe Rubianes

El jutge obliga els querellans, la Fundación Para la Defensa de la Nación Española, a pagar les costes del tot el procés

El jutjat d'instrucció número 5 de Sant Feliu de Llobregat ha arxivat la querella interposada contra Pepe Rubianes per unes declaracions que l'actor va fer al programa El club de TV3, que dirigeix i presenta l'Albert Om, també implicat en el procés. El jutge ha arxivat la querella perquè considera que en les paraules de Rubianes no hi ha delicte i, a més, obliga els demandats, la Fundació Per a la Defensa de la Nació Espanyola, ha fer-se càrrec dels costos de tot el procés.

La polèmica va sorgir arran de la presència de l'actor al programa de tarda de TV3, el 20 de gener del 2006. Durant l'entrevista, Rubianes va parlar d'un tipus d'Espanya, "l'Espanya negra que fa molta gatzara". En referència a aquesta Espanya, que segons l'actor era "la negra, franquista i ultrareaccionària", Rubianes va dir que els espanyols "es fotin Espanya al puto cul a veure si els exploten els ous" i que "se'n vagin a la merda la puta Espanya".

Després que la COPE ho denunciés per antena al cap d'una setmana, la polèmica es va desbordar. Els primers a actuar per la via judicial va ser la Fundació per a la Defensa de la Nació Espanyola, que compta com a membres destacats Sabino Fernández Campo, Amando de Miguel i Aleix Vidal-Quadras. La querella presentada al jutjat número 5 de Sant Feliu de Llobregat es va interposar per dos delictes: ultratge a la nació espanyola i incitació a l'odi dels pobles.

Les crítiques contra Rubianes per les seves declaracions han portat cua. Vuit mesos després de l'emissió del programa, l'Ajuntament de Madrid va obligar a suspendre la representació de l'obra Lorca eran todos, dirigida per l'actor, al Teatro Español de Madrid, cosa que va desencadenar una allau de crítiques contra la censura del govern municipal del PP i, alhora, manifestacions de suport del món artístic i cultural cap a Pepe Rubianes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA