Cinema

Els premis de l’acadèmia de Hollywood

‘CODA’ guanya els Oscar de la bufetada de Will Smith

L’actor, molest per una broma sobre la seva dona, s’ha aixecat i ha pegat el presentador Chris Rock

Jane Campion s’ha endut l’estatueta a la millor direcció per ‘El poder del perro’

CODA: Los sonidos del silencio ha guanyat l’Oscar a la millor pel·lícula en una gala que es presentava com la del retorn a la normalitat, però que ha resultat estranya, amb els premis importants molt repartits i un incident que ha encès les xarxes i portarà cua: Will Smith s’ha pres malament una broma de Chris Rock sobre la seva parella, Jada Pinkett Smith, i l’actor d’El príncipe de Bel-Air s’ha aixecat del seu seient, s’ha acostat al presentador i li ha pegat una bufetada. Després ha tornat al seu seient i li ha cridat que tregui la seva dona del seu discurs acompanyant les seves paraules amb uns quants fucking.

Poca estona després, Will Smith ha guanyat el seu primer Oscar per El método Williams, en què interpreta el pare de les tennistes Venus i Serena Williams, i ha mostrat el seu penediment entre llàgrimes. “L’amor fa fer coses increïbles, espero que em tornin a convidar”, i “en aquest negoci has d’aguantar que t’insultin i et faltin el respecte”, ha dit, però el mal ja estava fet.

L’incident, que inicialment molta gent ha interpretat com una broma, ha deslluït una gala en què Dune ha aconseguit sis Oscar, el nombre més alt amb diferència, però que ha vist els premis importants repartits com mai. CODA: Los sonidos del silencio, adaptació nord-americana de l’èxit del cinema francès La familia Bélier, s’ha endut el premi a la millor pel·lícula, després d’agafar força i sumar premis els dies previs a la gala.

Jane Campion ha aconseguit el seu segon Oscar, aquest cop com a directora (el primer va ser pel guió d’El piano). Però el seu western El poder del perro no ha guanyat cap premi més de les dotze nominacions que tenia. CODA, en canvi, ha guanyat també les estatuetes a millor guió adaptat i al millor intèrpret secundari, per a l’actor sord Troy Kotsur.

En la seva tercera nominació, Jessica Chastain ha guanyat el seu primer Oscar pel seu paper de telepredicadora a Los ojos de Tammy Faye. L’actriu Ariana DeBose s’ha endut l’estatueta a la millor actriu de repartiment pel seu paper d’Anita a West Side story, de Steven Spielberg. La llista de guardons importants la completa Kenneth Branagh amb el seu primer Oscar pel guió original de Belfast. Excepte CODA, tots aquests títols, que estaven nominats en diferents categories (El poder del perro, Belfast, El método Williams, Los ojos de Tammy Faye i West Side story), han acabat amb un sol premi cada un.

Dune ha destacat en els guardons lliurats abans de la gala televisiva, una controvertida novetat d’aquest any, i ha seguit acumulant premis dels anomenats tècnics als primers compassos de la gala: ha guanyat els de millor banda sonora original (el segon per a Hans Zimmer, que ja el va guanyar el 1994 per El rey león), fotografia (per a Greig Fraser), muntatge, efectes especials, disseny de producció i so. L’altre premi per a la música, el de millor cançó, ha estat per a No time to die, de Billie Eilish. Forma part de la banda sonora de l’últim film de James Bond, Sin tiempo para morir.

La japonesa Drive my car ha estat distingida amb l’estatueta a la millor pel·lícula internacional. El director Ryûsuke Hamaguchi, premiat a Canes i Berlín el 2021, ha vist reconegut un cop més el seu gran talent. Era el favorit per al guardó, com ho era també Encanto, producció de Disney que s’ha endut el guardó al millor llargmetratge animat. El de millor documental ha estat per a Summer of soul, també el favorit, que parla del Festival Cultural de Harlem del 1969.

La dissenyadora de vestuari Jenny Beavan ha guanyat el seu tercer Oscar per Cruella. Abans ja havia guanyat l’estatueta per Una habitació amb vistes i Mad Max: Furia en la carretera. Pel que fa als curtmetratges, El limpiaparabrisas (The windshield wiper), producció nord-americana dirigida pel cineasta espanyol Alberto Mielgo, ha guanyat l’Oscar al millor curt animat; The long goodbye ha estat escollit millor curt de ficció i The queen of basketball ha guanyat l’estatueta al millor curt documental.

Més enllà de l’incident de Will Smith, que sembla que ho hagi eclipsat tot, la gala s’ha desenvolupat segons el guió i sense incidents remarcables. Francis Ford Coppola, Al Pacino i Robert De Niro han rebut una sentida ovació en l’homenatge pels 50 anys d’El Padrí, i han fet una de les escasses referències de la nit a la guerra d’Ucraïna. Els Oscar han recuperat la figura del presentador amb les actrius Regina Hall, Wanda Skyes i Amy Schumer. Aquesta última ha fet el primer gag reivindicatiu de la nit: “Presentem els Oscar tres dones perquè surt més barat que un home”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà