Patrimoni

El valor dels “paperots” rescatats de cal parracaire

El fons del col·leccionista, cinèfil i activista cultural Lluís Molinas Falgueras cedit a l’Arxiu de Palafrugell ha posat al descobert personatges i documents inèdits

Hi destaquen dietaris i cartes de soldats de la Guerra Civil

El paper forma part de la nostra història. Ho diu l’activista cultural, periodista, actor, col·leccionista i cinèfil Lluís Molinas Falgueras (Palafrugell, 1935), que en una entrevista a aquest diari el 2015 recordava que el definien com un “ drapaire de la història” . L’octubre passat va llegar a l’Arxiu Municipal de Palafrugell tot el seu voluminós arxiu personal, un total de 37 caixes plenes de “paperots” dels quals els seus propietaris, o els seus hereus, es van desentendre a través de la figura dels parracaires. Molinas va veure en aquelles fotos antigues, lligalls de cartes, dietaris i documents el valor que té el paper, sobretot per les històries que explica. “El paper és història”, m’insisteix, fent referència al patrimoni que és i no al cubell de l’oblit al qual sembla condemnat a caure en aquests temps digitals. Després d’un primer inventari d’aquest fons extens, dut a terme per l’especialista Susanna Muriel Ortiz, cinc mesos després de la cessió, els tècnics de l’arxiu han iniciat la digitalització dels àlbums fotogràfics, a més de descriure’n el contingut de manera detallada. L’arxiver Òscar Alegret destaca la importància del fons per la quantitat i la qualitat de fotografies de la vida social i cultural del municipi. Entre les imatges, hi destaca el vessant teatral que Lluís Molinas va començar a cultivar al Centre Fraternal. Hi ha moltes fotos d’esdeveniments que han marcat la vila, des de les Festes de Primavera fins a grans nevades. Enamorat del cinema, hi ha una part important del fons dedicada a fotos de rodatges a la Costa Brava i cartells de pel·lícules. Alegret en destaca l’interès més enllà del fet local, per a investigadors i historiadors, ja que una part important són cartes i dietaris de soldats de la Guerra Civil.

LA FRASE

Els documents gràfics tenen molt d’interès; hi ha moltes fotografies de la vida social i quotidiana
Òscar Alegret
RESPONSABLE DE L’ARXIU MUNICIPAL DE PALAFRUGELL

LA XIFRA

37
caixes
contenen tota la documentació que al llarg dels anys ha conservat Lluís Molinas.

Es completa el fons de Rosa Laviña

“Érem molt amics amb Rosa Laviña”, recorda Lluís Molinas. Militant anarquista a les Joventuts Llibertàries de Palafrugell i modista de professió, Rosa Laviña Carreras (Palafrugell, 1918 - Tolosa de Llenguadoc, 2011) es va exiliar a Tolosa de Llenguadoc, on va morir el 30 de maig del 2011. Aquell any, Palafrugell li va dedicar un carrer. Sempre va estar vinculada a la CNT i va mantenir una relació d’amistat amb Frederica Montseny. A l’Arxiu de Palafrugell es pot consultar el seu fons. Després de la seva mort, va ser Molinas el dipositari de la documentació i qui en va fer donació i va autoritzar la reproducció d’articles i correspondència que testimonien la vida dels refugiats als camps de concentració francesos. Ara, amb l’entrega del fons personal de Molinas, es completa el de la seva amiga. En una primera relació del nou material aportat, hi ha còpies de documents del camp d’Argelers, on es va estar fins a finals del 1940, una gravació feta a Laviña i fotografies i documents d’ella i del seu company, Etienne Guillemeau. Molinas recorda com va recuperar aquest material en un viatge a Tolosa de Llenguadoc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol