Llibres

Els clubs de lectura

“Lectura conquereix teatre”

Els clubs de lectura del TNC involucren 125 biblioteques d’arreu de Catalunya

“Lectura conquereix teatre.” Aquest és el resum en tres paraules d’un dels conductors dels clubs de lectura vinculats a la programació del TNC. La iniciativa, que perseguia impulsar l’edició de textos teatrals i acostar-los a persones lectores per convertir-les en espectadores, ha arribat a 125 biblioteques d’arreu de Catalunya des que va començar, ara fa vuit temporades. És un èxit que es demostra amb el creixement continu de lectors, any a any (enguany s’ha arribat a la xifra de 2.500 lectors únics).

La particularitat d’aquests clubs de lectura, que coordina el servei de biblioteques i en el qual el TNC té cura de l’edició dels textos i de fer sessions de formació per a les coordinacions, és que la lectura ve acompanyada d’una trobada de tots els membres dels diferents clubs. La pandèmia ha refredat molt l’assistència els darrers anys, però el sostre van ser les 830 persones que van assistir a la reunió informal del 2018/19. La trobada d’enguany, prevista per maig, coincidirà amb Els homes i els dies (dramatúrgia de Josep Maria Miró sobre les memòries de David Vilaseca) i El pes d’un cos de Victòria Szpunberg, dues de les set obres a partir de les quals s’ha incitat a la lectura. El perfil de les usuàries dels clubs són dones de més de 40 anys. Hi ha algunes biblioteques que l’han doblat per oferir una sessió específica per a joves (Olesa de Montserrat, La Seu d’Urgell, Torredembarra, Reus).

Els clubs de lectura han comportat un fort estímul a la lectura. Avui, moltes llibreries impulsen trobades amb els autors i invitacions a la lectura per generar activitat pròpia. S’han prodigat sobretot en biblioteques per convertir un plaer íntim amb una experiència comunitària. En realitat, coincideix en la màgia del teatre: convocar persones desconegudes a compartir una història que es representa en directe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona