Música

Un nou horitzó al Museu de la Música

El centre reivindicarà Felip Pedrell i les pioneres de la música electrònica

Un any després de ser nomenat director del Museu de la Música, Jordi Alomar va presentar ahir un nou projecte per a l’equipament acompanyat de Robert Brufau, director de L’Auditori de Barcelona. Amb la voluntat de fer de l’espai un “centre de referència en pensament i divulgació sobre el fet musical i l’art sonor”, Alomar es proposa reorientar el museu “a través de la recuperació de perspectives que, per diverses causes, han estat oblidades o menystingudes, les memòries de la immigració i de les minories, la promoció i el reconeixement de les formes i ecosistemes culturals en trànsit de cada territori o comunitat i la incidència de la tècnica en la transformació social i cultural”, situant-lo també com a “impulsor del pensament crític i de les pràctiques de creació i recerca contemporànies”.

Entre les accions previstes hi ha l’exposició, a partir de l’octubre, L’empremta de Felip Pedrell, amb motiu del centenari de la mort de qui es defineix com “la pedra angular de la configuració de la modernitat musical” a Catalunya; tres mostres al llarg de tota la temporada vinculades a la nova creació i elaborades a partir de tres documentals d’autor, dedicats, respectivament, a Xavier Carbonell, a Sofia Gubaidúlina i a les pioneres de la música electrònica Maryanne Amacher i Éliane Radigue, i projectes de recerca artística i creació sonora com ara el que Constanza Brncic, Blanca Tolsà i Alfredo Costa Monteiro realitzaran, el juliol i amb el paraigua del Grec, a partir del fons del músic i agitador cultural Víctor Nubla (1956-2020).

El Centre Robert Gerhard, creat el 2008 amb l’objectiu de difondre el llegat musical català, es proposa “donar impuls a projectes de foment i difusió patrimonial, en forma de suport a produccions musicals (tant de recuperació com de nova creació) i de l’impuls del pensament i patrimoni musical a través d’una línia editorial”. Finalment, el museu emprendrà un projecte d’instal·lacions sonores de gran format al Foyer de la Sala 1 durant tota la temporada i que seran visitables per a tot el públic que accedeixi a L’Auditori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona