Cultura popular

Mor Jordi Puerto i Parramon, impulsor del certamen musical ‘La sardana de l’any’

Va escriure dos llibres cabdals per al món de la sardana

Dimecres va ser un dia trist per al món de la sardana, per les morts de Jesús Ventura i de Jordi Puerto, aquesta última feta pública ahir al matí. Jordi Puerto i Parramon (Barcelona, 1929) va ser impulsor del conegut certamen La sardana de l’any –que celebrarà el concert final de la seva 32a edició el dissabte 28 de maig al Teatre La Faràndula de Sabadell– i va ser autor de diversos llibres, centrats sobretot en les cobles i les colles de sardana esportiva, dos dels quals estan considerats pilars centrals de la història d’aquesta manifestació cultural tradicional: Diccionari de cobles. Del s. XIV al XXI (2007) i Història de les colles sardanistes, publicat en dos volums, els anys 2003 i 2006. Jordi Puerto també va exercir com a divulgador de la sardana en diversos mitjans de comunicació, com ara Ràdio Joventut, Ràdio Barcelona i El Noticiero Universal, i va ser fundador i membre del consell de redacció de la revista d’informació sardanista Som.

El 1971, Puerto va ser el creador del concurs La sardana de l’any, des de Ràdio Joventut. El certamen buscava escollir, a través de la votació popular dels oients i un concert final, la millor sardana estrenada l’any anterior. El concurs va durar fins al 1986, i el 2004 el va recuperar la Federació Sardanista de Catalunya, actual Confederació Sardanista de Catalunya, en una segona etapa que encara perdura.

Jordi Puerto també va estar vinculat al món de la sardana esportiva com a dansaire i capdanser, i també com a secretari fundador de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (1956-1958), l’ens que aglutina les colles de sardana esportiva.

La cerimònia de comiat es portarà a terme avui, a les 12 del migdia, al Tanatori Àltima de la ronda de Dalt de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA