Patrimoni

L’Arxiu de Peralada difon el seu tresor de títols de noblesa

Inés Padrosa descobrirà en un congrés a Ronda el valor de la col·lecció del castell, de les més importants de l’Estat

L’arxiu del castell de Peralada conserva prop de vuit-centes executòries datades entre el segle XV, la més antiga, i el XX, i pot enorgullir-se de posseir una de les col·leccions més importants de l’Estat en aquest tipus de documents que servien per testificar la noblesa d’una persona o família. L’arxivera de Peralada, Inés Padrosa, les ha estudiades a fons i aquest dimarts donarà a conèixer el seu valor artístic i patrimonial en el marc d’un seminari en línia organitzat per la Real Maestranza de Caballería de Ronda, que el 2023 celebra els 450 anys.

“És un honor que la institució espanyola més antiga d’aquest tipus m’hagi convidat a participar en els actes previs al seu aniversari”, subratlla l’arxivera amb agraïment, més encara pel fet que, tot i tractar-se d’unes jornades dedicades a qüestions d’heràldica i genealogia, els organitzadors hagin estat receptius a la seva proposta de presentar la col·lecció de Peralada des de la vessant artística. “A través d’aquests documents es pot resseguir també una història del gust, de l’escriptura i de les mateixes tècniques i estils en la confecció de llibres”, assenyala Padrosa, que en la seva conferència analitzarà també els papers de guarda o els segells, la majoria de plom o lacre, molt fràgils per tant, i dels quals l’arxiu de Peralada ha aconseguit preservar-ne una trentena. La majoria dels títols, sobre pergamí, són de les anomenades “còpies solemnes”, que l’interessat encomanava, un cop obtingut el document de noblesa de les reials cancelleries, a un taller especialitzat. Era aquí on s’il·luminaven amb il·lustracions delicades, que solien incloure retrats dels nobles i advocacions als sants i la verge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA